其實乜嘢係UBNT?

成日見人介紹人用UBNT,屋企Rount收得唔好叫人用UBNT,
想收電話亭有有人叫人用UBNT,
想射wifi逺啲又有人叫人用UBNT.....

但我上淘寶睇過,好多UBNT好似定向天線咁,
但又要插Lan線又要插電!

究竟UBNT係乜?有乜用?係咪唔只天線咁簡單?

THX

UBNT係一個品牌, 專業產品居多.
Outdoor 5GHz AC如果你搵到都不妨提出, 但我真係未見過有咁專業可以玩到有Constellation diagram睇.

其他品牌淨係搵隻有MIMO都唔容易.

(咩wifi ap唔駛插電插LAN線?太陽能CPE呀?)

UBNT係一個主要出Wireless AP既牌子
佢有出唔少強力AP

UBNT係一個主要出Wireless AP既牌子
佢有出唔少強力AP
KinChungE 發表於 2015-1-9 22:42

Indoor產品之中我個人認為Zero hand-off最厲害
真真正正Client 睇起上黎係用一個BSSID出, 實際係幾隻AP協力覆蓋.
唔同一般產品, set做同一個SSID都唔識去第隻AP.
又係無出其右. 特別間屋大, 下下用手切換AP好Q煩.

例如加州花園咁, 牆身好實淨, 二樓開WiFi一樓三樓大把地方收唔到.

用Zero hand-off, 就可以每層樓set一隻, 而個人由一樓行上三樓係可以keep住睇片唔斷, 而訊號睇起上黎一樣咁好.
可惜佢隻UniFi UAP-AC仲未support呢個功能.

Indoor產品之中我個人認為Zero hand-off最厲害
真真正正Client 睇起上黎係用一個BSSID出, 實際係幾隻AP協 ...
Brainstomer 發表於 2015-1-9 22:52

如果可以做到$100一部Router都支援Zero hand-off就好
排翻十部八部搞掂

如果可以做到$100一部Router都支援Zero hand-off就好
排翻十部八部搞掂
KinChungE 發表於 2015-1-9 22:54

Zero hand-off唔可以太密.
事關overlap coverage之間會有同頻干擾, 爭在多定少.
盡量唔好搞到兩隻AP或以上既signal晌某一地點差唔多強.

最理想係加州花園呢種一層唔算大, 但又有三層既獨立屋應用. overlap只晌樓梯位出現.

回覆 4# Brainstomer

ruckuswireless 都可以,但firmware有時都幾大穫氣下,要CALL reseller 問下邊個version 較stable。先敢upgrade firmware

回覆  Brainstomer

ruckuswireless 都可以,但firmware有時都幾大穫氣下,要CALL reseller 問下邊個 ...
billy246520 發表於 2015-1-9 23:02

睇咗, 都唔錯, 但感覺好美國向, 啲product整到好肥仔咁. 但大型用途(如商場)應該都唔錯.
可惜無乜Point-to-Point wireless bridge product.

即係所謂「用UBNT」大約叫人用UBNT依個牌子出嘅AP?
佢出嘅AP係咪多數好似定向天線咁樣?
另外我淘寶見寫住UBNT嗰啲係咪山寨貨?因為有啲好平......

即係所謂「用UBNT」大約叫人用UBNT依個牌子出嘅AP?
佢出嘅AP係咪多數好似定向天線咁樣?
另外我淘寶見寫住UB ...
denc 發表於 2015-1-10 02:50

佢乜鬼AP都有, 視乎你Indoor用定Outdoor用, 全向定點對點, 咩頻, 駛唔駛802.11 ac
總有一隻岩你用.

中國代理得兩間, 新貨的話我通常都只晌呢兩間淘寶店買嘢, 其他真係會假.
不過早排淘咗隻UniFi UAP-AC 二手貨, 堅抵用.

有好多百幾蚊既product話自己ubnt, 其實只係用TP Link硬刷Ubnt個firmware, 硬件性能無保證.