岩岩PCCW師父上黎, 話拉唔到光纖入房..(更新:已成功安裝了)

話說我廳同房都有一個電話位...完本諗住直接拉光纖入房....因佢話我房條線(用緊30MB)依家都係廳個位駁入黎, 但佢話呢條線好實..佢扯唔到..仲話扯到隻手損晒...咁我又唔想照佢意思係廳拉條好長既明線入房...所以放棄左是次安裝....

依家問題黎喇...

1) 岩岩打上去CS....CS話可以叫另一個師父上黎拉....但可以成功拉到入房既機會高嗎 ?
2) 我用30MB之前其實係房度用過BB100...咁如果我依家轉BB500個O的...係咪都係會拉唔到光纖入房個位 ?
3) 因我依家用緊VDSL 30MB, 其實PCCW係咪應該都會有VDSL 100MB提供 ? 但CS又話我地址無VDSL 100...即係點 ? 一定要上光纖300,500,1000 ?

其實拉唔拉到當然視符好多實際個別情況
不過又真係唔係度度有100Mbps既VDSL
(好可能係長度長所以決定咗個供裝速率)
至於你之前用過HKB_N既BB100,錦你話要再上啊應該係可以既因為個條係cat.5E,但又係勒,因為BB500/1000唔知你個site係咪用ME供裝,所以如果係用fiber的話就........

想問清楚就係
1.BB100你入房個條係咪HKB_N拉?

其實拉唔拉到當然視符好多實際個別情況
不過又真係唔係度度有100Mbps既VDSL
(好可能係長度長所以決定咗個供 ...
tomli132 發表於 2015-1-10 20:10

BB100條線係HKBN裝架...咩野係叫ME供裝 ?  同埋你意思如果係FIBRE的話就連HKBN都無計嗎 ?

BB100條線係HKBN裝架...咩野係叫ME供裝 ?  同埋你意思如果係FIBRE的話就連HKBN都無計嗎 ? ...
ctl999999 發表於 2015-1-10 10:07 PM

搭嘴

ME我估是Metro Ethernet,即FTTB,即光纖拉至大廈機房,機房用LAN線入屋
你剛裝的PCCW是FTTH,光纖拉入屋

如果叫另一位PCCW師父再拉不另收費的話,咪試一試囉,雖則個師父食白果都好慘

如果你熟拉線及有相關工具,可以自己拉通左,再搵師父上門

我自己唔熟呀...不過我都有少少覺得今日個師FU有少少好似好趕時間...乜都唔多想搞咁...
咁我座大廈係FTTB定FTTH正路應該問CS都知...等我問下HKBN再決定先....

居屋???
FTTH一定拉明線
pkkw同hkbn都係咁

居屋???
FTTH一定拉明線
pkkw同hkbn都係咁
XABI 發表於 2015-1-10 23:20

下?! 哦~!

回覆 5# ctl999999

其實點解你堅持要拉光纖入房?
光纖穿喉難過LAN線穿喉的

PLAN B 可以把光纖盒放在廳,再走LAN線入房

我自己唔熟呀...不過我都有少少覺得今日個師FU有少少好似好趕時間...乜都唔多想搞咁...
咁我座大廈係FTTB定 ...
ctl999999 發表於 2015-1-10 23:09

的確上面有人講得岩,即係後尾系FTTB+ Cat.5E入屋,因為HKBN有兩套野
    錦最簡單就係你問清楚佢,你地500/1000 Mbps係咪Fiber入,唔係既話就唔使再拉過Fiber
    不過師傅急系正常事,可能單多,time slot 好緊湊,要入房其實都幾嗮時間,如果你屋企多房
    而又系串聯(series)接法的話,的而且確系好........煩,個個面板都開曬拉完一個位又接一個
    又或者有時惡搞D就係主位同房當中又有多個位錦岩你又有個櫃遮住左,錦就真係無得做
    所以師傅做到一定做既,如果曬時間又唔一定comp.到單錦唯有就跑下張

回覆 8# TH30

其實我都無講話一定要拉光纖入房..我只係同個師父講我想自己個ROUTER放係房..可能佢覺得連LAN線都穿唔到掛...話時話...如果之前HKBN已經有條LAN線入左我房...咁咪可以照你個PLAN B, 光纖盒放廳...之後用HKBN條CABLE駁入房再駁MODEM駁ROUTER......