[操作疑難] Netgear R6250 接收問題請教!

請問有冇 C hing 用緊 Netgear R6250
因我同時有另一隻 TP-Link TL-W1043ND V2 發現 2.4G 的時候 Netgear R6250 收得慢過 TP-Link
是不是我不識教一些 Setting?

http://www.smallnetbuilder.com/w ... er-reviewed?start=2

你2.4個速度同呢條link 差幾遠?

你2.4個速度同呢條link 差幾遠?
ininin 發表於 2015-1-10 23:19

Hi Ching 不太明你的意思, 可否教教小弟 =]

我用 TP-Link 就 38m左右 Download
R6250就 14mb 左右 Download

請問有冇 C hing 用緊 Netgear R6250

Hi Ching 不太明你的意思, 可否教教小弟 =]

我用 TP-Link 就 38m左右 Download
R6250就 14mb 左右 Down ...
tintinlee 發表於 2015-1-11 00:07

我隻ASUS N16, 用150Mbps WIFI CLIENT DOWNLOAD 都有~100Mbps, 你應該係設定上有問題先會咁慢

網站測試有50Mb
你得14Mb 咁即係唔正常囉

網站測試有50Mb
你得14Mb 咁即係唔正常囉
ininin 發表於 2015-1-11 17:58

C Hing 感應該可以回做? Help!

我隻ASUS N16, 用150Mbps WIFI CLIENT DOWNLOAD 都有~100Mbps, 你應該係設定上有問題先會咁慢 ...
s20021139 發表於 2015-1-11 17:56

Hi C Hing 可否教教我點 Setting?

Netgear  R6250 會不會因為是內罿天線, 所以相對遠距離時收得比 TP-Link 差?

但好奇怪, 短距離 TP-Link 用 iphone 測有 Download 30幾mb, 但 Netgear 得 10幾mb Download!
但 Upload 就差唔多兩隻都!

Netgeat 的 2.4g 我已經試晒 13條頻道, 最快果條都係得 10幾mb Download!

請各位 C Hing Help me! Thanks!

Netgear  R6250 會不會因為是內罿天線, 所以相對遠距離時收得比 TP-Link 差?

但好奇怪, 短距離 TP-Link 用 ...
tintinlee 發表於 2015-1-11 18:25

內置天線唔關事
Router 訊號幾差都好都差唔過你部電話
router 個訊號只需要做到稍為好過你D 電話, 平板, USB 手指wi-fi 就已經夠晒用
記住wi-fi 係雙向既, 得router 勁但係電話wi-fi 射唔到去router 度都係無用
Netgear 呢一代個2.4G 好似預設行135Mb, 你改返300 未?