用NAS,定係ROUTER好?

想將電腦內的傳統HARD DISK拔走,只用SSD
然後改為用外置HARD DISK SHARE俾整個NETWORK, 令到電腦內溫度降低,又方便用手機及notebook存取資料
無特別RAID需求

睇左D 介紹,發現NAS往往要用者FORMAT個HARD DISK才用得,唔可以直接套用
而ROUTER依家又能提供讀USB HARD DISK功能
所以想問下究竟用nas定係router好
好似後者價錢較平,係唔係呢?

你堆資料有價值-> nas (貴)
你堆資料無價值-> router (平)

用舊款router USB係可以慢到好似手指咁
新款快d但仲係遠遠慢過Gigabit
功能亦好陽春

你堆資料有價值-> nas (貴)
你堆資料無價值-> router (平)
凌天羽v 發表於 2015-1-13 02:07

同意 d 個講法,另
NAS - 可以行盡 giga lan 速到
Router - 如果係 USB 2.0 就

我有部 Laptop 係 save d 大 file 去 NAS (cheap AC rounter)

如果真係有網絡要求﹐經常有file 讀寫﹐請用電腦或 nas。

如果只係極偶然才用﹐只係間中2部機互傳/share file ﹐偶有 ftp 等需要﹐router都ok的。
但學上面所講﹐受制於 usb 2.0 速度﹐同埋router本身的處理能力﹐唔好期望有理想的效能。

而 nas 本身功能多好多﹐例如 photo share﹐比條link 便有個網上相簿﹐同親友share 會方便得多。
(註 : 我只知有此功能﹐但我自己無nas的。)

我試過我部ASUS router, USB2.0 write~2xMB/s, USB3.0~3xMB/s

主要的區別是功能,Router通常只有SMB及FTP,共享文件就OK,速度期望不要太高。NAS通常會有強大的附加功能,如果只是為了共享文件,且不是大量讀寫,Router已經夠了。

ROUTER上的USB2.0太慢
USB3.0又會干擾wifi
都係用NAS好

回覆 6# kccl

只係咁樣做無論係USB HDD 定係USB 手指都好快瓜柴,
USB 咁樣讀寫係好易炒花PARTITION 的.

死之前係唔會知道的, ROUTER唔似NAS 會MON 住個HDD 既SMART.

回覆  kccl

只係咁樣做無論係USB HDD 定係USB 手指都好快瓜柴,
USB 咁樣讀寫係好易炒花PARTITION 的.

...
凌天羽v 發表於 2015-1-13 11:32

Usb hdd 唔可以長開?其實只想當share drive 用,不論手機電腦都用得