[操作疑難] 近來有沒邊隻家用或入門商用Router可以推介! Thanks

Budget under 2k, 10多人公司用..本身已經有隻16 port switch.
wifi最少有2.4G同5G 802.11N, 同最緊要stable. thanks

商用既,淨router, 10/100既都還有可能2K樓下
2K budget只可以諗家用

firewall 商用 fortigate 60c 啦,唔駛8k,另加AP,一定穩定。

又或者上雅苦有二手,2,3k搞定。

Budget under 2k, 10多人公司用..本身已經有隻16 port switch.
wifi最少有2.4G同5G 802.11N, 同最緊要stabl ...
炎冬 發表於 2015-1-18 23:13

ASUS AC87U
DRAYTEK 2925N+

CISCO RV220W如何?

其實我個friend公司都是用單WAN上下網, 唔洗去到Fortigate級既FW.
不過家用級又怕有時過熱Hang機.

同一件過連Wifi算啦, 就算hang都是reboot一件, 原本唔要5G都會諗緊2130N, 不過不境是3-4年前既產物...如果有出Dual Band就好了.

p.s. 玩ROS, 裝好左如果中間有問題自己reset,我咪好煩...邊個幫佢做setting...

CISCO RV220W如何?
lth4433 發表於 2015-1-19 19:35

佢原本佢都是用緊低B鈴~~RV220W好像過2K, RV180W會不會Okay呢?
定整隻WRT1900AC, 有沒Ching用過WRT1900AC穩定嗎?

佢原本佢都是用緊低B鈴~~RV220W好像過2K, RV180W會不會Okay呢?
定整隻WRT1900AC, 有沒Ching用過WRT1 ...
炎冬 發表於 2015-1-19 21:36

RV220W 2K多少少,RV180W沒用過不多評了,但你有返一定人數我覺得買隻好少少都唔怕:P
1900AC我都屋企用緊,用落感覺都正常,但WIFI偶爾會沒反應,同埋未有得用DDWRT好唔慣。