[開箱] Linksys RE6500 AC1200 Extender 開箱

Linksys RE6500 AC1200 Extender
我哥搬新屋,新屋企900尺左右,佢之前電腦節買左隻EA6700,但搬新屋最尾間主人房隔左道牆加左轉左個灣,
發現信號差少少成日都係收到兩格左右,早兩日係灣左X電腦個位sales哥哥好有心機介紹左homeplus 同
wifi extender ,佢就推介我用 AC extender 因為有AC ROUTER 用返AC extender 速度同範圍會比homeplus wifi 好
,一於買佢返去試一試去係唔係OK先!
Re6500 盒 盒上寫明UP TO 10000 SQ.FT (應該係足球場下計算)
正面

側面

兩條5DBI 天線 外型細小,底部有掛牆洞

Wifi 訊號測試
2.4 ghz

5 ghz

Extend 完後WIFI SPEED

我哥係用PCCW 300M 隻RE6500 訊號好強,設定容易有中文語言同一個WIFI名可以冇需要轉WIFI名,接頭齊全有四個gigabyte Ethernet port 同埋一個3.5MM 頭extend完後個WIFI 速度唔錯,EA6700+RE6500 而家全屋都收晒WIFI 冇晒死角! 主人房厠所之前收唔到而家都收爆 雖然成$9XX差不多一隻ROUTER 價錢比較貴,但範圍同速度真係唔錯,用左兩日都未有HANG機,斷線!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Thanks for share, AC ROUTER 用返AC extender seems not bad.
Does extend both 2.4G & 5G same time ??

好選擇

其實 Extender 同中繼有乜分別 ?

我用緊 TOTOLINK A2004NS x2

一部AP,一部中繼

兩部唔可以set相同SSID

否則互相干擾,狂斷線

分開兩個 SSID 係可以正常上網

不過當你收緊AP(平板播片中)

行到接收差既地方

要手動轉 SSID 連中繼,先可以繼續上網

做唔到無縫連接

Extender 做唔做到哩個功能?

另外會唔會好似 WDS 咁,接唔同牌子唔到型號會有兼容問題?

另外講埋我連5g中繼最高行到70mb

回覆 2# GbE

可以同步放大2.4同5g WiFi

一部AP,一部中繼

兩部唔可以set相同SSID ...
kofz 發表於 2015-1-22 08:41

一部 linksys 價錢頂三部 a2004ns, 重冇咗 routing 功能,係速度好似快d.

一部AP,一部中繼

正常router 同 ap 係唔同一個WiFi 名,否則唔係認唔到,另外我暫時試到都佢係冇斷過都係同一個WiFi 名,冇試過手轉wifi

正常router 同 ap 係唔同一個WiFi 名,否則唔係認唔到,另外我暫時試到都佢係冇斷過都係同一個WiFi 名, ...
fai0224 發表於 2015-1-22 11:13

咁你可以測試下

先關左 Extender,之後用手機/平板播片,例如hktv

由訊號好既地方行到訊號差既地方,播片應該會停

之後開返 Extender,重做一次播片測試

如果播片冇問題,咁就證明可以無縫連接

唔知死角位的signal 強唔強呢 ?

另外點解有 3.5mm 頭 ??  有咩用 ?

一部AP,一部中繼

我係用緊TOTOLINK A2004NS+TP LINK 841ND(行緊DD-WRT)
都係一部AP,一部中繼, 或者叫做WIFI Extender, 其實功能一樣
兩部可以set相同SSID, 應該係話必須
唔會互相干擾

睇黎你應該set漏左D野
首先AP嘅DHCP範圍要set做192.168.1.1-192.168.1.199

之後個部中繼要咁set
LAN IP要係192.168.1.200, 咁以後入中繼set野個陣就要上192.168.1.200, 唔係192.168.1.1
DHCP範圍要set做192.168.1.200-192.168.1.249

兩部機嘅DHCP範圍可以互相調動, 總之唔可以重疊
兩部機要相同SSID, PW, channel

咁device應該就可以自動連去部中繼, 但連緊個陣應該都會斷一下