[操作疑難] EdgeRouter Lite 設定問題

之前淘左隻二手ERL返來玩 用過shal ching既config放上去 上到網冇問題
但發現NAT既效能差好遠 小弟用緊1000M但ONT直出去ERL得180M左右 CPU爆上100%
試過CLI disable offload 效果冇分別
請問邊度set漏? Thanks

RMA ?

幾個 port 行左 bridge? 係的話得返 200Mb 左右好正常.
要用到佢既 HWNAT 就有好多工能都唔可以用.

1. lite得個兩個port,bridge埋都唔會咁慢啦。
2.想請教下ching用佢嘅HWNAT有乜功能唔用得?

幾個 port 行左 bridge? 係的話得返 200Mb 左右好正常.
要用到佢既 HWNAT 就有好多工能都唔可以用. ...
keis 發表於 2015-1-22 04:00

要用到佢既 HWNAT 就有好多工能都唔可以用. ...
keis 發表於 2015-1-22 04:00

2個
eth1+eth2
eth0 = WAN = DHCP
basic NAT同埋firewall rules
試過淨set NAT都係冇效果..

可能系rma 如果用我的conf 系自動hw nat
一系你try 下update fw
再用入面的easy setup 試下

可能系rma 如果用我的conf 系自動hw nat
一系你try 下update fw
再用入面的easy setup 試下 ...
shal 發表於 2015-1-22 11:21

降返用v1.4.1再加ching你個conf會正常嗎?

1. lite得個兩個port,bridge埋都唔會咁慢啦。
2.想請教下ching用佢嘅HWNAT有乜功能唔用得?

...
tgo 發表於 2015-1-22 09:10

1. 就係會咁慢, 頂多去到 250Mb 左右 CPU 就會 full load. 有 Bridge 就無 HWNAT, 呢樣野 UBNT 自己承認既.
2. QoS, vLan, OpenVPN, PPPoE 都唔用得, 仲有幾種我唔記得喇, 去 UBNT forum 睇下.

降返用v1.4.1再加ching你個conf會正常嗎?
SoCold 發表於 2015-1-22 12:04

唔洗浪費時間, 你拆左個 bridge 再 reboot 就會正常.

唔洗浪費時間, 你拆左個 bridge 再 reboot 就會正常.
keis 發表於 2015-1-22 18:22

明解
最主要係想用佢黎整IPSec姐