一個 wifi router 點樣知佢理論上最多可support幾多部機連線?

當唔理連線速度, 會唔會有條數計到?

254 個

回覆 2# NeTZoO

零分...

回覆  NeTZoO

零分...
TeraBytes 發表於 26-1-2015 18:21

咁答案係咩?

回覆 4# dvd-rw

通常home wifi router只可以派class c subnet ip... 0-255... 唔要0, 255, 同router自己ip.... 理論上最多可以拎253個ip.... 但實際上駁到幾多就要睇部router有幾勁...

回覆  dvd-rw

通常home wifi router只可以派class c subnet ip... 0-255... 唔要0, 255, 同router自己ip. ...
TeraBytes 發表於 26-1-2015 18:27

竟然樽頸O係subnet度?

竟然樽頸O係subnet度?
dvd-rw 發表於 2015-1-26 06:37 PM

一般router實際上30個clients用同一條2.4G band已經死下死下...

回覆  dvd-rw

通常home wifi router只可以派class c subnet ip... 0-255... 唔要0, 255, 同router自己ip. ...
TeraBytes 發表於 2015-1-26 18:27

理論上當然係囉哂咁多ip計,因為樓主都講左唔計其他野,
行lan就好d,行wifi就未必囉到咁多!當然比你派哂d ip,
仲上唔上到網就要睇隻router既威力

ddwrt果啲唔係可以再分幾個subnet咩????
PS: 我未玩過

ddwrt果啲唔係可以再分幾個subnet咩????
PS: 我未玩過
marcolee1314 發表於 2015-1-26 19:23

我隻 tomato 行緊兩個 subnet ..