效能比N56U好, 可site-to-site VPN(IPsec或L2TP), 求建議

依家用緊Asus N56U, NAT效能的確好好, 1000Mb LAN足火, BT到20MB/s (大B)個console都冇lag
不過稍嫌Wifi轉唔到彎, 屋唔大都好多死角

另外, Asus N56U個 PPTP VPN一大traffic (18MB/s左右)就開始hang conlose同internal DNS

效能比N56U好, 可site-to-site VPN(IPsec或L2TP), 求建議

回覆 1# wunit

上多一級嘅N66U有天線,應該可以解決到你嘅問題

回覆  wunit

上多一級嘅N66U有天線,應該可以解決到你嘅問題
chromechan 發表於 2015-1-26 21:23

N56U本身冇site-to-site VPN.....N66U有?

因為我依家VPN都只係Windows機優仔地直接dial-in 對家隻PPTP ja
冇得site-to-site手機就麻煩好多

本身在公司有用開Vigor 2910n/2960n來build site-to-site, 不過屋企用....外觀同size真係麻麻.....

回覆 3# wunit

N66U 有VPN嘅位置見到有PPTP同埋OpenVPN,唔知咁樣算唔算?
http://www.asus.com/hk/Networking/RTN66U/specifications/

N56U本身冇site-to-site VPN.....N66U有?

因為我依家VPN都只係Windows機優仔地直接dial-in 對家隻PPTP j ...
wunit 發表於 2015-1-26 21:28

N66/ac66/ac56s/ac68 都有內置vpn client
就算N16都有,只係n56無
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 5# NeTZoO

佢又會咁啱揀正冇個隻咁得意嘅

回覆  NeTZoO

佢又會咁啱揀正冇個隻咁得意嘅
chromechan 發表於 2015-1-26 21:46

而家睇番更係令買n66啦,不過好睇樓主幾時買部n56

回覆 7# NeTZoO

咁抵死係n56u冇~?

2年前差唔多月份買lol, 當時好似係n56u最hit的時期

先見網上D n66u cap圖VPN果頁得VPN Server冇VPN Client.....
係唔係後期update完先有 ?

回覆 8# wunit

咁我依家終於知道點解啲sales係咁推N56U

回覆 9# chromechan

當時的$700左右水位又係最抵玩

依家n66u都好似$750左右, 不過都兩年前model啦, 大家仲建唔建議....
n56u真係好得, 成2年都未自己hang過, 扯盡VPN時係console lag lag地, lag完又一條好漢, 咩事都冇