[操作疑難] 裝左HKBN BB500 好滿意,用緊隻ROUTER...大家有冇好既分享(有圖)

裝左HKBN BB500 好滿意,用緊隻NETGEAR Router R7000 又好似發揮唔盡佢.....

搵番幾隻舊ROUTER出來,都覺得唔係好行得盡佢,想入隻超級巨獸,
D-LINK DIR 890L ,做緊$2450 ,有冇師兄用緊佢? 效能如何同穿牆能力強嘛???THANKS

下2隻ROUTER 師兄有冇意見分享或又會選擇咩顏色呢? 小弟打算可能明天購買 (見過包裝盒好Q大盒)
牌子對佢印象很陌生,依個牌子很少見到佢會賣得咁貴,又唔係太想買ASUS 因為以前試過佢成日有過熱既問題

現使用

SPARE ROUTER 1

SPARE ROUTER 2

你用緊NETGEAR  R7000 都唔夠用?

其實你講"發揮唔盡佢." 係講隻r7000 定條bb500?

一陣升咗router又心郁郁升BB1000,又心郁郁再升router

一陣升咗router又心郁郁升BB1000,又心郁郁再升router
smoke_cheese 發表於 2015-1-28 10:23

咁又冇咁快,始終都簽左約....

你用緊NETGEAR  R7000 都唔夠用?
其實你講"發揮唔盡佢." 係講隻r7000 定條bb500? ...
NeTZoO 發表於 2015-1-28 09:52 AM

自我感覺良好發揮唔盡

AC3200比AC1750只係多咗一個5GHz band,每個client其實唔係快咗幾多,諗清楚先upgrade

AC1900 升 AC3200果個效果, 其實你有幾個方法可以搞, 唔一定話升router
1. 升晒全部clients 去行AC, 咁就避免左AC 俾N 拖慢, 令到AC1900個AC實際速度就同AC3200一樣
2.加多隻Access Point 專門行N, R7000 專用行AC, 效果同上
3.真係買隻3頻AC3200 Router
以上並無考慮Router 運算能力分別

聽師兄咁講,又好似好有道理,同埋佢依個價錢,岩岩出,又真係唔值賣成2千5蚊

樓主我用緊bb1000 之前係用wrt1900ac ,效能唔錯,ac3200 Tri brand  除非你好多野行5g WiFi 速度同ac1900 相同,只不過多一個5GHz wifi

樓主我用緊bb1000 之前係用wrt1900ac ,效能唔錯,ac3200 Tri brand  除非你好多野行5g WiFi 速度同ac1900  ...
fai0224 發表於 2015-1-28 14:49

明白,家中5部手機,小米3 2個....ipad..之類.....其實全家都用得幾密, 其實ac3200 6天線幾岩我 .