[操作疑難] 有無師兄玩DualWAN Router?私樓PKKW 8M only救星?

事源other phone版有師兄講想試玩DualWAN Router,
之後有師兄話要三部Router要好多位,
我就搭嗲話用兩部MR3020+AirCard 320U+DualWAN Router唔係好多位.

咁其實一直都知DualWAN Router可以玩"帶寬合併/負載均衡",
不過心諗DualWAN Router依啲高階嘢通常過2k,好貴,
仲未計要兩部3G/4G Router,所以諗吓就算.

但今日無意中俾我淘寶有DualWAN Router賣,
只係幾十蚊!
睇真啲,當然唔係高階嘢,原來只係啲可以用Tomato DualWAN嘅普通Router,
但睇評價,又真係可以用到"帶寬合併/負載均衡"......

咁睇睇吓,如果買一隻依啲Tomato DualWAN Router($75人仔),
再加兩部MR3020($135)+AirCard 320U($190人仔)夾埋都係有限錢,
對我依啲私樓PKKW 8M only嘅受害者,
平平哋$200-$320有一個月十幾至幾十M速度真係好正!
(即係用兩張Hemat卡或兩張CSL $160卡)

但問題係實際上可唔可能用到呢?
有無師兄咁玩緊?
當然如果你只係玩過Tomato DualWAN或高階DualWAN Router,
都希望你俾吓意見啦!

以下就係Tomato DualWAN Router($75人仔)

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=4m00jsm7c59
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

單線程DOWNLOAD 7.2X2 =/= 14.4

4G如果係同台同頻同方向同位同DEVICE 都係最高 150XN =150

所以DUALWAN唔係萬能

事源other phone版有師兄講想試玩DualWAN Router,
之後有師兄話要三部Router要好多位,
我就搭嗲話用兩部MR3 ...
denc 發表於 2015-2-4 18:45
只係用黎俾大陸網用黎多重PPPoE,將啲2M 4M ADSL plan搾乾條線上限啲,你估俾你用?

我想問一問家陣有無MULTI 3G/4G的ROUTER 響市面推出過

想搵一隻,最好係4條USB手指

只係用黎俾大陸網用黎多重PPPoE,將啲2M 4M ADSL plan搾乾條線上限啲,你估俾你用? ...
Brainstomer 發表於 2015-2-4 22:09

唔係喎!佢除咗PPPOE,仲有得用DHCP動態IP同靜態IP嗰喎!
師兄用過未?

單線程DOWNLOAD 7.2X2 =/= 14.4

4G如果係同台同頻同方向同位同DEVICE 都係最高 150XN =150

所以DUALWAN唔 ...
kelvinwong0429 發表於 2015-2-4 19:03

用兩個DEVICE,點會用同DEVICE呀?兩部MR3020+AirCard 320U喎!
而且我可以用一張Hemat卡一張CSL架嘛!

我想問一問家陣有無MULTI 3G/4G的ROUTER 響市面推出過

想搵一隻,最好係4條USB手指 ...
凌天羽v 發表於 2015-2-4 22:11

Draytek 2960 可以接兩只手指,平D隻2925應該都可以(唔肯定)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Draytek 2960 可以接兩只手指,平D隻2925應該都可以(唔肯定)
edgeyim 發表於 2015-2-4 23:49

有無試過駁usb hub 再加得唔得呀?

想用來做video streaming upload,但外出用teradek bond 會好貴(成3000 美金)

?9027

有無試過駁usb hub 再加得唔得呀?

想用來做video streaming upload,但外出用teradek bond 會好貴(成30 ...
凌天羽v 發表於 2015-2-5 00:10

可惜小弟無用USB手指…未試過

Hemat 咪即係用 CSL