新手光纖問題

用了PCCW 18M寛頻多年,兩年前已考慮轉光纖,惟因暗線槽都已塞滿線,光纎線拉不過,要装明線,因觀感問題,老虎不准,沒法。

今皇恩浩瀚,拿了批文,但明線會怎走? 能藏在明線線冚嗎? 聽聞光纖線不能走直角,但家裏要經多幅牆身才到電腦房啊,怎辦?

回復 1 #housing

三個字 - 釘馬仔

via HKEPC Reader for Android

用呢隻冚實佢啦, 既美觀又實用
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用了PCCW 18M寛頻多年,兩年前已考慮轉光纖,惟因暗線槽都已塞滿線,光纎線拉不過,要装明線,因觀感問題, ...
housing 發表於 2015-2-5 12:50

光纖當然不能走直角, 要弧形咁走

回復 housing

三個字 - 釘馬仔

raverpen 發表於 2015-2-5 14:09

謝覆。老虎唔畀咁做,要用線冚。唉!

用呢隻冚實佢啦, 既美觀又實用
kccl 發表於 2015-2-5 14:20

謝覆。
就係想用呢類線冚。但最幼嗰枝45度碰成直角時內籠唔知能否接受光纎的最低弧度?

謝覆。
就係想用呢類線冚。但最幼嗰枝45度碰成直角時內籠唔知能否接受光纎的最低弧度? ...
housing 發表於 2015-2-5 15:12

而家光纖可走到牆角﹐不過唔可完全貼實﹐你預一個$1硬幣﹐拍落牆角﹐得出的圓邊便是條光纖的轉角所需的空間。

如果你要搵野 cover﹐最好安裝之時問一問上門的師夫意見。

如果係pccw﹐其實他們都會有馬仔去貼緊條線在牆邊﹐都可以接受的。

光纖只要轉角直徑不小於1CM,通常都不會折斷,一般公司用的跳線也都加了抗拉線的,放心使用。

回復 1 #housing

用protector 係美觀d ,你唔駛擔心角度問題,一定ok ,你擔心天氣潮濕會甩出黎好過