[操作疑難] 想問下寬頻100/1000MB 問題

咁我現在用緊Z87M GAMING,用KILLER 2201 LAN卡,咁我屋企用緊200MB既寬頻,照計買條CAT6(?)線就可以直接用到,但係我想問點先為止"真" CAT6線,我是但去電腦鋪買左條"所謂"CAT6線,LAN卡都係得100MB,點先可以整到用到200MB?(已經肯定ROUTER係可以上到300MB)

買條 cat 5e 已可上 1000Mb.

你張lan卡應該都已經係 1000Mb 的.

咁我現在用緊Z87M GAMING,用KILLER 2201 LAN卡,咁我屋企用緊200MB既寬頻,照計買條CAT6(?)線就可以直接 ...
541023 發表於 2015-2-8 18:31

原裝線定係夾嘅線?
我只係試過係一啲自己夾嘅線,佢個面版夾得唔好。(工程做嘅時候)
個GB LAN會由1G變咗做100M,掹一掹條線,佢有時又會變返1G。
可能係接觸不良。

樓主用緊邊隻Router?
你話Router係可以上到300M,係有其他機試過行到?
定係你指係見到佢個盒寫300M(WiFi)?

原裝線定係夾嘅線?
我只係試過係一啲自己夾嘅線,佢個面版夾得唔好。(工程做嘅時候)
個GB LAN會由1G變咗 ...
mdws2002 發表於 2015-2-9 14:40

我用緊呢隻router,我唔係好識係wi-fi定lan都有300mb,但我試過晒屋企係線面上面寫住既cat5e,cat6,cat7都係上唔到1000mb請問係咪router問題?

我用緊呢隻router,我唔係好識係wi-fi定lan都有300mb,但我試過晒屋企係線面上面寫住既cat5e,cat6,cat7 ...
541023 發表於 2015-2-9 15:28

原來隻router出rj45得100mb,如果要用盡最平買邊隻router抵

原來隻router出rj45得100mb,如果要用盡最平買邊隻router抵
541023 發表於 2015-2-9 15:33

到依家你都無講到你用緊邊隻HAHA。

不過既然你都知係你隻Router問題,咁就易解決啦。
換過隻就OK。

食得1000M最平,應該就係淘寶嘅ToToLink A2004NS,我買嗰陣好似係人仔$199,依家淘寶價大概係人仔$249左右,香港買之前就好似係HK$399,依家就唔知咩價啦。

另外,平價嘅TP-Link 1043NDv2(記住係V2),珍寶報價$348。

到依家你都無講到你用緊邊隻HAHA。

不過既然你都知係你隻Router問題,咁就易解決啦。
換過隻就OK。 ...
mdws2002 發表於 2015-2-9 16:13

明明copy左用緊呢隻http://www.asus.com/hk/Networking/RTN12HP/
我都上網search左下,都見到totolink呢隻d人都話性價比高

明明copy左用緊呢隻
我都上網search左下,都見到totolink呢隻d人都話性價比高 ...
541023 發表於 2015-2-9 16:32

ToTolink一般用都算OK。
係個WIFI弱少少。
如果你真係買呢隻,到時又覺得個WIFI弱嘅,可以搵返你隻ASUS做AP。

我自己都係ToTolink + Mercury@AP Mode咁用……

ToTolink一般用都算OK。
係個WIFI弱少少。
如果你真係買呢隻,到時又覺得個WIFI弱嘅,可以搵返你隻ASUS ...
mdws2002 發表於 2015-2-9 17:14

我廳用android tv box開ap基本上房都好少用wi-fi