[測試] [集思廣益]係大陸翻牆成功後該VPN極速被封???

話說前幾日有d事要翻大陸,為左唔好與世隔絕,已經一早係香港set好部totolink a2004ns用ddns(no-ip)行vpn(pptp)比我私家用,咁初頭都用得好地地...

6/2) 20:00~23:00 大陸長途巴士車上WiFi
- 連No-ip VPN(成功連接)
- 禁網 e.g Facebook & Instagram(成功連接)

7/2) 00:00~01:00 大陸親戚A手機WiFi熱點
- 禁網 e.g Facebook & Instagram(成功連接)

7/2) 10:00~大約18:00 大陸親戚B屋企固網WiFi(中國電信,位置:肇慶)

7/2 - 8/2) 7/2大約18:00後,大陸親戚B屋企固網WiFi&回程大陸長途巴士車上WiFi
- 禁網 e.g Facebook & Instagram(連接失敗)
- 用手機瀏覽器入自己No-ip個host(xxxxx.ddns.net)(睇&入到Router管理界面)
- 唔用No-ip ddns,vpn直接連自己屋企IP(同以上情況一樣)

點解會好好地用用下私家No-ip VPN會被封?我有以下懷疑

a. 連接VPN IP數目達到一定數量(長途巴士行駛距離長,令流動WiFi多次轉換IP?),觸發GFW封鎖該VPN ddns host/IP?
b. 屋企Router問題(*小插曲:翻到屋企,部手機冇啦啦收唔到部totolink a2004ns個5G WiFi),會唔會係翻大陸期間屋企部router出左問題間接搞到VPN出左問題?
c. 香港個邊ISP問題(PXXW?)

btw補上7/2 - 8/2 VPN連接成功但上唔到禁網圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都想知咩事, 係唔係唔再用得pptp, 會被detect and block

應該係block左pptp and openvpn,同你用咩ddns冇咩太大關係。

應該係block左pptp and openvpn,同你用咩ddns冇咩太大關係。
wsqws 發表於 2015-2-9 20:14

真心講句 有人係用緊pptp冇事的
不過應該唔會咁高調 係epc詳細教人
大陸每日網絡連接 多如繁星 億億聲上落
長城幾勁都好 冇可能block得哂

我就係見好多EPC Ching話No-ip仲work咁就試下,我唔係預GFW一定唔ban,不過今次係用用下先比人ban,想知佢係用咩機制去ban姐

我就係見好多EPC Ching話No-ip仲work咁就試下,我唔係預GFW一定唔ban,不過今次係用用下先比人ban,想知佢 ...
2005334c 發表於 2015-2-9 20:41

小心洩露國家機密

no-ip 只係DDNS provider, GFW 唔會理...

反而我都覺多數係封PPTP/L2TP/IPSec方式做翻牆
黎緊過年要返大陸走一轉 仲搞緊OpenVPN / SSTP (ROS)

DNS/traffic redirection problem

如果係要成條VPN唔通唔同地區封鎖程度都唔同.
可以細分到深圳唔得, 珠海得....

但你個case係DNS問題.