hkbn 100M vs 500M 出海 speed

既然 500M plan 出海/祖國都唔会過100Mbps

hkbn 100M plan 出海/祖國 vs 500M plan 出海/祖國 speedtest 是否都是一樣?

有冇CHing 由100M upgrade 500M 知?

20Mbps max

20Mbps max
supergag 發表於 2015-2-12 01:47

少年你太無知,100M去強國都足100M啦有人500M可以食盡
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 70&pid=32831796

因為我果層 HKBN 500M full port, 所以先考慮 100M

但 BCCW 500M 係有,

但睇到 BCCW 500M 上強國同 HKBN 500M 竟然有得 fight?

我家人用手抗睇 yuku 同  icloud,敢係咪 BCCW 500M 好D, 但我以前用 BCCW 6M wifi router 係有限 Lan 缐,只能駁有一兩個 直插。又唔知手機睇片係咪要用 vpn?

hkbn 100M plan 出海/祖國 vs 500M plan 出海/祖國 speedtest  ...
jacky66 發表於 2015-2-12 01:09

我就係啱啱由100M升上500M。
我只係知連去台灣,係會超過100M。
至於返大陸,時段唔同,亦可能會有唔同。
China Telecom - Guangzhou

Vixtel - Guangzhou

Unicom - Guangzhou因為唔識自己停,測唔到。

hkbn 100M plan 出海/祖國 vs 500M plan 出海/祖國 speedtest  ...
jacky66 發表於 2015-2-12 01:09

加多幾個本地跟其他地區嘅。
本地︰

台灣(台北)︰

日本(東京)︰

英國(倫敦)︰

美國(三潘市)︰

澳洲(悉尼)︰

我就係啱啱由100M升上500M。
我只係知連去台灣,係會超過100M。
至於返大陸,時段唔同,亦可能會有唔同。 ...
mdws2002 發表於 2015-2-12 12:15

ching可否試下呢個speedtest?
http://sh.189.cn/support/netreport/

少年你太無知,100M去強國都足100M啦有人500M可以食盡
高登天后 發表於 2015-2-12 08:08

似係2012年俾OFCA罰完錢就解除左20Mbps上限?
http://www.coms-auth.hk/filemana ... sion_20121106_c.pdf
香港寬頻第五次違反該條例第 7M 條 被處以罰款,因應有關違反事項施加罰款 30 萬元是相稱和合理的 。

似係2012年俾OFCA罰完錢就解除左20Mbps上限?

香港寬頻第五次違反該條例第 7M 條 被處以罰款,因應有關違 ...
frankiepoon 發表於 2015-2-12 12:24

我認為就唔係幾關事喇,2013年仲有限緊,2014年頭先解速,HKBN本來就因為海外頻寬唔夠先限20M,估計HKBN加左海外頻寬先解速,不過加左幾多就冇人知

ching可否試下呢個speedtest?
高登天后 發表於 2015-2-12 12:22

速度如下︰
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊