[操作疑難] 有幾個入門router問題想問

網速bb100
而家用緊隻老爺linksky router  如果條wan線直接插落desktop 會有100mb 可用

插左落router再用lan線插番落destop 會得番50幾mb

問題:係因為我隻router lan最多 50
定係插左落隻router到 分左50去做wifi 所以得番50?

如果係 lan最多 50  想換router有冇邊隻介紹?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

router 係咩model 呢,,正常router都起碼supply 10/100 ,, 如果經router後唔足數,你可試試睇下Router有無SET過firewall , qos , limited traffic..etc,

係因為你隻router wan to lan NAT speed 最多 50

router 係咩model 呢,,正常router都起碼supply 10/100 ,, 如果經router後唔足數,你可試試睇下Router有無SET ...
stephen888 發表於 2015-2-12 19:05

linksys WRT54GC
10/100係咩意思?

係因為你隻router wan to lan NAT speed 最多 50
airwave 發表於 2015-2-12 20:37

正解啦, 直駁去到差唔多100, 經ROUTER得返50

正解啦, 直駁去到差唔多100, 經ROUTER得返50
kitson0608 發表於 2015-2-12 23:32

咁有邊隻router介紹 可食盡100

咁有邊隻router介紹 可食盡100
jackywth 發表於 2015-2-13 10:18

市面上買到既基本上都可以架啦, 行 LAN 既
因為 100/1000 係好 STANDARD 架咧, 但ROUTER 得之餘
都要睇下你張 LAN CARD 係咪行 100/1000 先得
如果要性價比高, TOTOLINK AC2004NS , D-LINK 816L 都已經 OK
AROUND 2XX - 3XX 左右

WRT54gc有50Mbps咁快真係要還神添啦

網速bb100
而家用緊隻老爺linksky router  如果條wan線直接插落desktop 會有100mb 可用

插左落router再用l ...
jackywth 發表於 2015-2-12 10:51

會唔會隻router set 左qos ?

router 係咩model 呢,,正常router都起碼supply 10/100 ,, 如果經router後唔足數,你可試試睇下Router有無SET ...
stephen888 發表於 2015-2-12 19:05

可能你比較遲接觸router,無見過以前啲「100Mbps」Router係點
當年香港寬頻啱啱出BB100,無數款router經唔起考驗死囇火
後來有人整左張list教人買真正用得盡100Mbps嘅router,當年ZyXEL隻P-320W絕對係大熱型號
所以唔好以為個port有100就真係throughput有100先得架,正如初代TP-link WR1043ND個所謂Giga Lan一樣