[操作疑難] 近來想更新設備 請教/推荐 thx

大家好 近來家中用了10年左右的 linksys  WRT54  wireless router 開始發生毛病所以有考慮更換(斷線/發射力轉弱)

但是我的 300M 寛頻入線口已經做了在房中. 想在今次改動順度把 wireless router 轉移到客廳. 雖然我也知道速度將會降低,不過還是想照計劃進行.(不想給680元搬位費)

改變前架構流程
房                                                                                     廳
光纖modem  --> Linksys WRT54 wireless router --> homeplug --> homrplug  (待接應用設備)

改變後架構流程
房                                                                                 廳
光纖modem  --> 100/1000 lan port switch --> homeplug --> homrplug  --> wireless router

希望大家可以幫忙看看有什麼產品可以幫助
現有設備
1)        Aztech 200M homeplug 一對 (將會用作把寛頻由房轉到客廳)
2)        Linksys WRT54 router (將會退役,因為wifi 發射出問題以及 LAN port 只有10/100M ,不能配合300M的寛頻)

預想購買設備
1)        一部有wifi AC的 wireless router.  型號仍在考慮中 (家中有2部LG G3 可以使用wifi AC, 其他都是N為主)
2)        一部 switch / router 有 LAN port 100/1000M, 用作將300M 寛頻經homeplug 轉到廳使用

考慮點
1)        因為要買發射力比較好的wireless router 所以預算$2000左右,  請大家推荐
自己也有找尋資料.  Netgear R7500 R8000, Asus AC87U AC68U AC66U 也可選擇,但AC68U 只可直立有點麻煩   

2)        但同時有LAN port 100/1000的 wireless router 價格不低. 所以想買 100/1000 LAN port switch 代替   請大家推荐  

當然易用功能多也是考慮因素

大家好 近來家中用了10年左右的 linksys  WRT54  wireless router 開始發生毛病所以有考慮更換(斷線/發射力 ...
yy1234 發表於 2015-2-17 15:38

師兄,我有問題。
一、何解你光纖modem去Homeplug之間仲要加多隻10/1000 LAN Port Switch?而唔係直接Modem去Homeplug?

二、睇返你嘅描述,應該係無打算換Homeplug。可以的話,我建議你連接好你嘅Homeplug後,係廳嗰邊試下個速度。可能經過呢對Homeplug之後,普通100M的Router都應付有餘。

回覆 1# yy1234

R7500 已夠, wifi coverage 大。
homeplugs  要有giga lan ports.

回覆 2# mdws2002

先解答
1)        何解你光纖modem去Homeplug之間仲要加多隻10/1000 LAN Port Switch?
      Ans   因為光纖modem 的 LAN port 不是100/1000(有錯請幫忙指出),如果直接入 homeplug, 只會是100M 入homeplug 而不是300M 入 homeplug. 因為我用的套餐是300M.   另外homeplug 是一對的用吧.  房入廳出..應該沒說錯.

2)        Ans  我有測試現在的用法 100M 入homeplug ,出到廳. LAN port 出有20M , 大約是5份1 . 的確輸出是100M之內.  可是入的時間不是300M,  如果入的是300M 再出到廳會是60M. 但是因為健康關係怕wifi影響小朋友所以速度慢了,但是都是要跟這個方案來做.即一定要把 Wireless router 轉到廳.

雖然60M是在100M內 也是在現有設備 linksys WRT54 的可用範圍,但是近來這部機有問題,而且發射力也不能到全屋.  所以一起換掉.
a)        時有斷線
b)        射不到全屋  (滿意的訊號)
c)        沒有AC可級AC (lg g3應用)

回覆 3# baby16

有考慮過R7500

另外 homeplug 由房出到廳不到100M , homeplug 不用 giga.   giga lan port switch 只是要由房入 homeplug 確保用到300M

回覆  mdws2002
    先解答
1)        何解你光纖modem去Homeplug之間仲要加多隻10/1000 LAN Port Switch?
    ...
yy1234 發表於 2015-2-17 17:46

兩樣都錯,
ONT(你所講嘅光纖modem)嘅LAN port實係100/1000,
你個plan係100Mbps就會出100,係200/300/500或者1000Mbps就會出1000,係唔會出300
直入Homeplug會出100或者1000,視乎Homeplug型號而定
據你嘅測試,你對Homeplug嘅throughput得20Mbps,即係入夠1000Mbps都係得20Mbps,並唔係原有速度嘅1/5
即係呢,話知你用邊隻勁router,一旦經你對Homeplug連接,速度都唔會快過20Mbps

樓主真係要惡補o下唔同 Network device 嘅速度數字同陷阱
呢個 case, 佢哋慢已經唔係 port speed 嘅層面, 更唔係按比例嘅計法
行 Homeplug (甚至 WiFi) , 想 Network 快都幾難

先換左 router 睇左先
換都未換係得個估字
你呢個 case 就係$249 router 無法滿足需要既最好例子

不過我都唔係好熟高級 router 野,等猛人答你

$249 Router post 得啖笑, 但事主極速升級了

改變後架構流程
房                                                                                 廳
光纖modem  --> 100/1000 lan port switch --> homeplug --> homrplug  --> wireless router

房上網靠
Modem ? 但唔同咗 Network Segment, 宜家 ISP 比你拎 2 IP, 如果唔比 ....
WiFi ? 訊號同速底度又得唔得