Cisco RV130W 連接 PPTP VPN 後 client不能連上外網

各位師兄好,
小弟上星期入手Cisco RV130W router, 唸住系屋企玩VPN .

Router 基本設定好,暫時先用 PPTP , client (三叔S5 ) 能成功利用 3G 連上VPN , 並且透過內聯網成功瀏覽同網內其他PC的資料夾,但就不能連接 internet, 即係出唔到街, 事實系一連上個下系上到網,跟住兩三分鐘後開始上唔到網,用 terminal ping yahoo.com.hk 第一下 resolve 到 ip , 跟住全部 timeout .

現時 router ip : 192.168.0.10 /24 , disable DHCP 。 network 內有一 DHCP server 派 ip 192.168.0.2 ~10 /24 , 另外router set PPTP server ip 192.168.0.10 (同 router LAN IP 一樣) , ip pool 192.168.0.11~20,我見到當手機連到 router以後 routing table 內多了一筆 record destination LAN IP 192.168.0.11 , subnet mask 255.255.255.255, gateway 0.0.0.0 , interface WAN .

我 google 過,有人話要加 routing table record , 但系我真系唔識 set , 唔該各位幫幫手,唔該曬
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你應該用咗你local ISP個DNS,而唔係pptp咗之後派比你嘅DNS. 由於pptp之後你個Wan IP唔同咗,所以local ISP唔比你訪問DNS

你用window client駁咗pptp之後print 個routing table睇睇(cmd 打route -an)
再print個ipconfig/all睇睇

你應該用咗你local ISP個DNS,而唔係pptp咗之後派比你嘅DNS. 由於pptp之後你個Wan IP唔同咗,所以local ISP ...
edwtsui 發表於 2015-2-20 21:06

多謝師兄回復,我剛測試了改用 8.8.8.8 DNS , 情況不變。

你用window client駁咗pptp之後print 個routing table睇睇(cmd 打route -an)
再print個ipconfig/all睇睇 ...
edwtsui 發表於 2015-2-20 21:09

師兄請幫忙了解,謝謝。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

試下駁咗VPN後nslookup下睇下query DNS有冇問題??

試下駁咗VPN後nslookup下睇下query DNS有冇問題??
edwtsui 發表於 2015-2-20 22:10

nslookup 顯示 :
預設伺服器 203185000034.ctinets.com
Address : 203.185.0.34
謝謝。

咁你look唔look到啲domain name如yahoo.com, facebook. com???

咁你look唔look到啲domain name如yahoo.com, facebook. com???
edwtsui 發表於 2015-2-20 22:57

可以 。。。

最新情況系,手機不停修改設定,現在已經可以連到 internet 不過大概在 10 分鐘以後會斷線,我用 youtube 播片測試,10分鐘以後出現未能連接伺服器錯誤,跟住所有 apps 都不能上網,解決方法系斷線以後再連線。

就來人都顛

你都係搵部Windows機測試啦,手機好難做troubleshooting㗎