[測試] 剛從 Big 6 回來,openvpn 暢通無阻

pptp 都連到線同用到,不過就好易斷。反而 softether 就封得好死。

我昨日係深圳用PPTP無問題,個幾鐘頭都一直連到,測速有5Mbit左右,YouTube都好順,唔知係咪新年無管得咁嚴?
我一直係大陸用PPTP都無問題,但就聽到好多師兄report話開始用唔到,唔知同我用註冊俾錢嘅自己域名有無關係,但為咗穩陣,我都已經開始搞其他VPN,一次搞哂open VPN,SSL同其他VPN。

我上年新年都響大6,果時就封得好勁。
想問下 Ching 用邊隻 SSL VPN ?

我買左隻DrayTek Vigor 2120 行 SSL VPN,

不過, 速度就比較慢.......

行Speedtest, 當行PPTP, L2TP有20M, 行SSL VPN就6M

試過唔同既VPN (初二至初五) (佛山地區)
MS-SSTP OK (電信100Mb -> PCCW 但ping>200ms)
PPTP OK (聯通5Mb -> PCCW ping大約23~30ms左右)
L2TP/IPSec OK (電信2M -> PCCW ping都係~19x至200幾ms)
OpenVPN 全死 (不論手機定電腦 static key可能得但冇試 Peer RST左)

結論 P記上大陸得聯通/移動似樣 其他一律>200ms Ping
以上幾隻VPN based on RouterOS v6.27 x86

回覆 5# SoCold

VPN Server 問题吧。。。。。。

我Now 大陸电信100M 》 HKBN 100M。。。

PPTP / L2TP / OpenVPN / SSLVPN 全部 ping < 20ms

PS, OpenVPN is portforward to Synology NAS

我上年新年都響大6,果時就封得好勁。
想問下 Ching 用邊隻 SSL VPN ?
milanolarry 發表於 2015-2-24 22:10

係咪問我?我買咗Vigor2960,但重未得閒setup,過完年得閒D再搞。

回覆  SoCold

VPN Server 問题吧。。。。。。

我Now 大陸电信100M 》 HKBN 100M。。。

PPTP / L2TP / O ...
wall007 發表於 2015-2-24 23:03

ISP問題 係P記上大陸 / 大陸落P記都係高ping
有打算開多條HKBN 100M玩雙wan...

回覆 7# hkwtongme

Wa~ Vigor 2960,  Ching 搞好SSLVPN 分享下, 我test比PPTP慢好多。

唔知係咪因为我機太弱問题

回覆 8# SoCold

我最初都覺得HKBN慢, 後來想玩L2PT/SSL VPN, 所以買 Vigor 2120,

最後發覺PPTP比以前快好多~~~