[操作疑難] AC68u Local 連線問題

我之前用牙石N66u係屋企連自己Dns (xxx.no-ip.org:xx)無問題,但換咗AC68u之後只可以用 Local ip 連線,但係街用ddns就完全無問題,例如連ip cam, NAS, VM………
想請問係唔係要係 router 搞?
正確啲嚟講點樣係屋企 network 用到 ddns

我用緊 metlin firmware.
有無師兄幫到我

https://www.mediafire.com/folder/bkfq2a6aebq68/Asuswrt-Merlin

我之前用牙石N66u係屋企連自己Dns (xxx.no-ip.org:xx)無問題,但換咗AC68u之後只可以用 Local ip 連線,但係街就完全無問題,例如連ip cam, NAS, VM………
想請問係唔係要係 router 搞? ...
la_shing 發表於 2015-2-26 00:30

local & 街外無問題
你想搞甚麼?

我之前用牙石N66u係屋企連自己Dns (xxx.no-ip.org:xx)無問題,但換咗AC68u之後只可以用 Local ip 連線,但係 ...
la_shing 發表於 2015-2-26 00:30

ching 其實你係想指咩野!
你係指係街要用isp 既ip 先連到返屋企?

佢話想係屋企用ddns連返屋企就真?

回覆 3# kchouse

回覆 4# ar2

正確啲嚟講點樣係屋企 network 用到 ddns

佢話想係屋企用ddns連返屋企就真?
marcolee1314 發表於 2015-2-26 14:21

正確

回覆 7# la_shing

正確還正確
點解要咁做?? 明明係屋企都要出街再返入黎屋企。
Btw, 我唔識搞

回覆  la_shing

正確還正確
點解要咁做?? 明明係屋企都要出街再返入黎屋企。
Btw, 我唔識搞 ...
marcolee1314 發表於 2015-2-26 15:58

係手機 ipcam set 咗 ddns ,返到屋企睇唔到, 我有兩個 ipcam ,一個係廳 , 一個係房 , 主要睇吓啲仔女情況 , 如果係屋企要睇又要 set 返 local ip 都幾唔方便

係手機 ipcam set 咗 ddns ,返到屋企睇唔到, 我有兩個 ipcam ,一個係廳 , 一個係房 , 主要睇吓啲仔女情況 ...
la_shing 發表於 2015-2-26 16:04

你用merlin邊個version, 試下轉過第二個, 應該係NAT loopback有問題