[操作疑難] 請教 ... HK 想同 國內 SERVER 溝通有咩方法?

謝謝各位..... 本身係個識小小份代表的IT人....
比人問兩野就唔係好識答落去....

友人間公司.... 想 HK / 國內 同事可以直接ACCESS 對方 SERVER 上的資料 ....

情況:
HK 約有 4~5 人 Q記 中級 4 BAY NAS
國內 約有 20~30 人 WIN SERVER

大家要ACCESS的FILE ... 都有1XX~2XX MB 大... 話大唔大話小唔小....

想問:
1] 係咪要申請條 VPN HK / 國內... 同事互用?
2] SERVER / CLIENT 要攪啲咩野呢?3] 如果唔攪VPN 仲有咩方法?

謝謝各位C HING

建議中港兩邊各放一隻 edge server,起 SSTP VPN,落 cert (SHA256),長連。server 可選 Windows server 2012 R2 或 Linux + SSTP apps,這個辦法又平又無手尾,好易上手,硬件 5000 元(或以下)落樓。G3258 + 4GB RAM 夠有特。

又或者,貴一點的,買商用級 VPN 器材,中港各一隻,要專門技能,找 SI 攪要加錢,兼手尾長。

建議中港兩邊各放一隻 edge server,起 SSTP VPN,落 cert (SHA256),長連。server 可選 Windows server 20 ...
rabi 發表於 2015-3-2 16:32

謝謝師兄...

再請問... 咩叫 SI ?

回覆 3# 吹水王

SI(System Integration),系统集成商

既然大家都係「識小小扮代表」的 IT 人,我用一日時間能上手的事,你應該都能應付。我連 CCNA 都無。

其他 VPN 極不推薦,想穩陣,就用 SSTP 行 443 port,理論上(事實上亦然)大陸無得封。

我有CCNA,有玩開中港cisco vpn,openvpn,pptp vpn,email hosting,web hosting

謝謝各位..... 本身係個識小小份代表的IT人....
比人問兩野就唔係好識答落去....

友人間公司.... 想 HK /  ...

大家要ACCESS的FILE ... 都有1XX~2XX MB 大... 話大唔大話小唔小....

吹水王 發表於 2015-3-2 11:44

唔知你係講1個FILE已經有 1XXMB 大﹐定係一堆FILE 加起來有 1XX~2XXMB 大。

如果係前者﹐切勿直接打開﹐需要先COPY 到本地網絡﹐之後才開啟﹐否則死FILE 唔好怨人。

最簡單又成本唔高的方法﹐直接起個 FTP Server 便可處理到你的需要。
windows server 及 nas 都可以做到。

為了改善效率,VPN 起好之後,香港呢邊,唔好再用 Q 呢類玩具級 NAS 喇,起個 windows server 做 DC,再起 DFS service、namespace,同大陸果邊 sync。

美國公司,東西岸都有 office 果種都係咁玩的。效果 ok 理想。

為了改善效率,VPN 起好之後,香港呢邊,唔好再用 Q 呢類玩具級 NAS 喇,起個 windows server 做 DC,再起  ...
rabi 發表於 2015-3-3 14:23

聽落簡單... 落手落腳攪就一頭霧水....

有啲錢係要比人賺.....

回覆 8# 吹水王

師兄果然人如其名,咁點解仲晒時間係度問呢?

難怪,IT 人被人睇唔起。

我有 ccna 但係都唔系太 識  lol