[操作疑難] 點解經左HKBN網絡既VPN網速仲可以快過PCCW本身既?

其實想問一問,點解連朋友HKBN 100Mb既網絡
通過ASUS RT-N16既router VPN (測速網上下載極限系50Mb左右)

用黎來睇youtube的片,比原本PCCW所謂500Mb Plan既速度還要快?(真不明白T.T)

是youtube server 問題還是PCCW既網速左食"紙"??
現在晚晚都要連HKBN既VPN來睇youtube,唉....早知唔從HKBN 100Mb Plan轉去PCCW.

得3300Kb

連左網速比佢慢5位既寬頻,都比PCCW快10倍
有33000Kb

搞到呢排響度做左免費網絡打手,唉.....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

You should send this post to pccw

You should send this post to pccw
hkmsp 發表於 2015-3-2 23:52

前2日sent過,但得到官腔回覆
可能投訴既人太少.
因為我身邊幾個朋友都系慢到飛起,佢地接受唔到,但懶得理. 應該系我太神經質

希望 pccw 方面檢討一下係咪有邊度set 錯左
呢樣攪不好會令好多人跳船轉會

VPN返大陸?

好似中招的都系 pccw 500M ,我用 200M無事喎!

希望 pccw 方面檢討一下係咪有邊度set 錯左
呢樣攪不好會令好多人跳船轉會
chue 發表於 2015-3-2 23:58

無錯.都諗住要轉會算了.廢事老電嘈.

好似中招的都系 pccw 500M ,我用 200M無事喎!
mark168169 發表於 2015-3-3 00:07
\
錯啦.起碼300M都出事.

VPN返大陸?
jaxyan 發表於 2015-3-3 00:02

不是,由元朗區 VPN 去大埔區

之前都有10MB(200MB)而家得果1.6MB(500MB)...仲唔係限我速~~~