[操作疑難] 想自己拉線入房

完全唔識
有無師兄指點迷津
用緊HKBN BB100
依家靠Router 同homeplug ,不過發覺唔係長治久安既方法(可能電線有問題,homeplug 入到最入間房得返800KB/S)wifi 就好弱

想一勞永逸拉入牆線
廳,依家接左電話同router

兩間房都有呢塊野,不過用唔倒上網

有無D 教學可以參考下?
要點拉線,咩物資工具,經router先再分線比房?我完全唔識,THANKS

via HKEPC Reader for Android

想唔想交學費請人上門教授?

好難教架喎
首先要知你屋企暗喉"走位"既路線
+你又無講你所用既情況
(底座直入router/電腦??)

我有方法既 不過好偏門 哈哈
有興趣可pm我睇下幫唔幫到你 嘻嘻

不過講明對動手能力不強的人
一定是大工程 所以比錢人攪係最好既辨法

同埋你個homeplug應該無問題丫

你bb100 = 1000Kb = 10MB
homeplug = 800Kb = 8MB

有8成喎
(請留意大細b是有分別的)

回復 3 #haroball

我係響廳個底座插去router出wifi比房既
暗喉走位。。。

回復 haroball

暗喉走位。。。

via HKEPC Reader for Android ...
tommy1994 發表於 2015-3-3 21:16

講係冇用架,如果齋 up 就得我裝 broadband 就唔駛師傅上門睇位啦

如果要搵人整應該搵邊d人?大約幾錢?

回復 haroball

暗喉走位。。。

via HKEPC Reader for Android ...
tommy1994 發表於 2015-3-3 21:16

你首先拆開你廳個面板睇下入面有幾多條未用嘅電話線先!
我呢兩日有時間就寫個教學比比你!
但係你要記得風險不少的!你不懂而出問題的話!搵人攪要比嘅錢仲多!
我可教嘅放法係幫個客做装修個陣試過!理論上通但不保證一定成功!

講係冇用架,如果齋 up 就得我裝 broadband 就唔駛師傅上門睇位啦
fakeman 發表於 2015-3-3 21:19

安裝寬broadbabd要睇屋企出大廈個位!屋內又係另一回事!裝修係我現在嘅工作同以前做過香港寬頻嘅安裝!信不信由你!

如果要搵人整應該搵邊d人?大約幾錢?

tommy1994 發表於 2015-3-3 21:26

網絡工程公司應該會有辦法同你做!1500以上啦!!