共用網絡問題

想用usb wifi網卡 share wifi比手機,睇過D教學要set共用,但係set唔到
用Connectify就share到wifi,所以應該係windows嘅問題
請問點先set到共用?唔該各位
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想用usb wifi網卡 share wifi比手機,睇過D教學要set共用,但係set唔到 。
用Connectify就share到w ...
kwokut 發表於 2015-3-7 02:02

點解左手面家用網路連線唔係揀「無線網路連線」嘅?
明明你隻USB唔係「無線網路連線2」

點解左手面家用網路連線唔係揀「無線網路連線」嘅?
明明你隻USB唔係「無線網路連線2」 ...
kachungho 發表於 2015-3-7 02:09

唔清楚,睇個教學係緊教
就算Connectify都係開個新嘅黎做(寫住Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter),我估係一個出一個入

唔清楚,睇個教學係緊教
就算Connectify都係開個新嘅黎做(寫住Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapte ...
kwokut 發表於 2015-3-7 02:26

咁你應該無揀錯,試下重裝driver先
你係咪試緊「netsh wlan ......」個指令?

邊有可能學有線網路個方法去share無線?
你用呢個方法share噉個USB wifi叫乜SSID, 用WEP?WPA1?WPA2?Password?

咁你應該無揀錯,試下重裝driver先
你係咪試緊「netsh wlan ......」個指令?
kachungho 發表於 2015-3-7 02:35

你用呢個方法share噉個USB wifi叫乜SSID, 用WEP?WPA1?WPA2?Pas ...
未熟者 發表於 2015-3-7 11:36

set共用之前用cmd開Virtual WiFi Miniport Adapter
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=無線網路的名稱 key=密碼

回覆 6# kwokut

如果你係精通command操作, 冇理由你set唔倒。
想知你隻USB Wifi有冇分2.4Hz/5Hz channels?

你用呢個方法share噉個USB wifi叫乜SSID, 用WEP?WPA1?WPA2?Pas ...
未熟者 發表於 2015-3-7 11:36

呢個方法係真係work架,
個Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter就係預人咁用,
只係佢無寫到GUI方便人用咁解

回覆 8# kachungho

用Intel Wifi卡就唔駛咁煩又呢樣唔得嗰樣錯誤, 我2010年部notebook巳經有Intel MyWifi, 完全係等同WiFi Hotspot, 可管理SSID, wifi key, 顯示巳連接中機器清單及巳離綫機器清單, 最重要係唔駛面對不必要錯誤而無法達成PC分享Wifi目的。
樓主都講用Connectify share倒, 但係cmd入唔足所以錯誤。 要玩原味Microsoft點解唔試用Ad-Hoc Wireless setup去share而要用command line Ad-Hoc Wireless ?

回覆 1# kwokut
ching 可以試下依個software,之前試過,冇問題
http://azo-edu.blogspot.hk/2013/09/mypublicwifi.html