呢個情況係咪用唔到homeplug? 個電箱好似好複習...(複式單位)

各位c兄有無呢方面經驗? 其實安唔安到homeplug?

上層收下層wifi完全無訊號, 用repeater都無用... 諗住用homeplug但又唔知得唔得.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

各位c兄有無呢方面經驗? 其實安唔安到homeplug?

上層收下層wifi完全無訊號, 用repeater都無用... 諗住 ...
WENG 發表於 2015-3-9 11:05

關鍵,上下層係同一隻電表定係分開電表,知唔知?

通常有份電路圖0係箱蓋
三相電既話用番同相就得
新色灰黑啡L1L2L3, 舊色紅黃藍, 同一隻色就係同相

[quote]關鍵,上下層係同一隻電表定係分開電表,知唔知?
mdws2002 發表於 2015-3-9 11:08 [/quo

圖中果d算唔算電表? 定係電力公司計數果隻電錶?

[quote]關鍵,上下層係同一隻電表定係分開電表,知唔知?
mdws2002 發表於 2015-3-9 11:08 [/quo

圖 ...
WENG 發表於 2015-3-9 11:20

嗰排以我嘅知識嚟講,只係開關嚟啫。
另外,三樓有師兄提到,Home Plug只適用於單相供電嘅單位。
如果係好多相電,代理都已經建議唔好用;如果真係想用,都可以聯絡代理,去聽下佢哋嘅意見。
https://www.youtube.com/watch?v=MWrxLUwFHcQ

嗰排以我嘅知識嚟講,只係開關嚟啫。
另外,三樓有師兄提到,Home Plug只適用於單相供電嘅單位。
如果係 ...
mdws2002 發表於 2015-3-9 11:33

thanks, 唔該晒^^

Homeplug過斷路器好難架喎。斷路器入面啲線圈隔高頻好有效果。

Homeplug過斷路器好難架喎。斷路器入面啲線圈隔高頻好有效果。
Brainstomer 發表於 2015-3-9 16:41

因為我試過frd有個單位同一個電錶都通唔到homeplug(一部份既插蘇都通唔到, 已直插無用拖板, 發覺門口個電箱有兩個, 當然我唔識睇單相定3相), 最後插去附近通到既插蘇再接lan線就算(好近唔夠2米).

100mb呢隻實得
活力寶蹄 發表於 2015-3-10 00:30

用埋repeater 都唔得,asus隻router又點會得
呢個情況用 獲仔就差唔多
整條喉外露答上去唔得?