香港寬頻又上唔到網啦

呢個moment又上唔到啦,唯有用手機呻下。小弟家住唐樓,用左香港寬頻幾年,光纖入屋經modem盒,呢兩年每個月大概有一次會半夜突然上唔到網,症狀係光纖盒由三盞燈變兩盞,大佬呀,半夜係home office黃金時間,ok,每次打電話去128100問,就係咁咦話同我reset,冇用,跟手每次都同我約師傅第二日上黎!

最吊詭係過幾個鐘又上得返網,第二日師傅上黎check又乜事都冇走人byebye。如是情況拖足我兩年,死問佢乜事又答我唔到,附近又冇工程乜乜乜,又用約師傅黎耍走我,modem盒有次師傅上黎換過另一個model都一樣,光纖線師傅check過訊號正常,即係佢地機樓有問題啦!

上年合約差唔多到期諗住轉網上爬,HKBN賤到唔打我手提,打去我屋企我老竇聽,用d優惠乜乜乜水我老竇講左我身份證號碼續約,要忍到佢下年。

P.s 住隔離街公屋朋友,及再過兩條街私樓朋友,都係hkbn,不過直線入屋,一切正常

呻完,我知講完都係冇用,等各位住唐樓師兄三思。

回覆 1# 羊毛球

講你身分證姐係唔係你本人續約wo,唔可以cancel?

回覆  羊毛球

講你身分證姐係唔係你本人續約wo,唔可以cancel?
mtpmanhauyin 發表於 2015-3-12 00:01

唔得,講得出佢當左係本人
除非你告啦

回覆 3# supergag

不過我冇記錯係有冷靜期呢樣野,如果有既話樓主又唔去做野,真係冇人幫到佢==

除非你告啦
supergag 發表於 2015-3-12 00:18

投訴啦, 講得出身份證就當本人跟本唔合法
佢有咩證據你阿爸有講得出身份證先? 有錄音? 有就啱晒, 一聽返就知係唔係本人

投訴埋去消委會/通訊辦/報章雜誌

除非你告啦
supergag 發表於 2015-3-12 00:18

Hkbn  投訴好難嘅

回覆 1# 羊毛球

壞親就叫佢退錢

回覆  羊毛球

壞親就叫佢退錢

TH30 發表於 2015-3-12 09:52

Ching 真係大想頭,上次叫佢嚟, check佢重話如果上到黎無事要我500,

Ching 真係大想頭,上次叫佢嚟, check佢重話如果上到黎無事要我500,
polyboard 發表於 2015-3-12 10:06 AM

不是大想頭,
BB100速度保證寫明每壞一日退兩日月費的,
不過樓主話光纖入屋就唔知點計喇

咁如果發現問題係出自客戶本身,
咁當然客戶比錢啦

投訴啦, 講得出身份證就當本人跟本唔合法
佢有咩證據你阿爸有講得出身份證先? 有錄音? 有就啱晒, 一聽返 ...
karsocrates 發表於 2015-3-12 01:14

雙方都可能有法律上的問題
我估會係
hkbn 沒有認真 / 真正核實用戶身份
你阿爸 就不誠實使用文件 (係咁上下啦)

利申  我唔係法律界人士