[求意見] Apple Airport Extreme or Airport Express ?

話說由上年8月起就買左部新嘅NetGear JR6150 Router , 一直都係用緊,
直到前幾日真係頂唔順,買左部airport express.

因為NetGear部Router放係廳
去到房上網好唔穩定,成日玩online game delay
我wifi 係房用5ghz 最盡得75mb/s,但係房用係唔穩定,有時上唔到網
用2.4ghz 直頭上唔到網,就算上到都係得個 1-2 mb/s
如果係廳上網就超快,完全無問題

所以前幾日係apple買左部airport express 用作Router , 試一試下個穩定性
發覺好穩定上網,無Delay,正常使用,但係速度就麻麻
5ghz 得39-42mb/s , 2.4ghz 得 2x mb/s

所以依家諗緊加唔加錢買部airport extreme好,因為我見佢有802.11ac
有無師兄有用過 airport extreme,速度係咪快d,同埋個Coverage 係唔係會好D?

屋企得700尺, 只買其中一部用作router, 買airport extreme 定airport express?

THX

用緊extreme+express,一個房一個廳,隔兩幅牆,extender好穩定,可能因為都係apple野。貪佢穩定同易set。有兩部ipad,一部iphone, apple tv.

話說由上年8月起就買左部新嘅NetGear JR6150 Router , 一直都係用緊,
直到前幾日真係頂唔順,買左部airport ...
kst13008 發表於 2015-3-14 02:26

我買左部A2004NS  都係咁
IPHONE一連2.4G    電腦就會上唔到網同好LAG
電腦用5G 就上到但速度唔好, 都係隔兩牆,
IPHONE 係房就淨係收到2.4G,  但都係超慢

OK 用緊冇投訴。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用緊extreme+express,一個房一個廳,隔兩幅牆,extender好穩定,可能因為都係apple野。貪佢穩定同易set。有 ...
yanchoki 發表於 2015-3-14 12:32

Extreme 好d定 Express 好d?
因為屋企得700尺,買一部就可以了

OK 用緊冇投訴。
antonycc 發表於 2015-3-14 13:38

想問extreme 好d 定 express 個coverage同速度好d
因為諗住買買其中一部用就可以了

你如果冇 802.11AC,買 Express 都夠
我部 MBP 有 802.11AC,部 AirMac Extreme (日版叫呢個名)當 AP 用,MBP 用 wifi(同隻 AP 同 area)去 NAS FTP 扯 file 可以去到 92MB/s

Extreme 好d定 Express 好d?
因為屋企得700尺,買一部就可以了
kst13008 發表於 2015-3-14 15:43
你有冇用iproduct?無就唔建議用apple router,有既當時然係extreme好多啦,ram夠用,cpu又快

你有冇用iproduct?無就唔建議用apple router,有既當時然係extreme好多啦,ram夠用,cpu又快 ...
yanchoki 發表於 2015-3-14 20:46

Iphone x3
Ipad x 3
無MAC機

你有冇用iproduct?無就唔建議用apple router,有既當時然係extreme好多啦,ram夠用,cpu又快 ...
yanchoki 發表於 2015-3-14 20:46

同 Apple product 無咩關係下話......