屋企一年前裝過 HKBN100,而家再裝 HKBN1000 使唔使入屋搞好多嘢架?

You have to contact HKBN directly for the exact deployment arrangement.

私人屋苑,HKBN100 時好似唔需要穿線,用返個插蘇位就得。咁而家呢?  佢哋會點做? ...
knockhead 發表於 2015-3-17 14:16

99.9%都係要重新拉線。
因為早前嘅BB100行Cat5,BB1000就行Fibre。

因為早前嘅BB100行Cat5,BB1000就行Fibre。
mdws2002 發表於 2015-3-17 14:43

未必,用咗BB100 5 年,FIRBRE入屋

mdws2002 發表於 2015-3-17 14:43

其實係睇大廈的網絡設計而定﹐BB1000 都可以係Cat5e入屋的。

如果係初期做大廈網絡﹐當時只有「光纖到廈」﹐同一時間又無因為收客太多去增加設備﹐你用乜plan都會係 cat5e 入屋。

如果真係收客多而增加了設備﹐都要睇究竟係加 switch 定係光纖分線器材﹐前者會係用cat5e入屋﹐後者會光纖入屋。

即係喺現有喉管內拉線? 會唔會搞好耐架?  

拉線師傅一張單有幾多錢袋? ...
knockhead 發表於 2015-3-17 14:50

其實我咁講,只係俾你有個心理準備係要拉線嘅啫。
實際嘅情形,都真係要睇返你個大廈嘅情況。

嗰陣我裝BB500,師傅話個交換機係14樓,要由14樓拉上19樓再經走廊去我屋企。
我原本想同佢師傅講,叫佢幫我拉去邊個位度。(我已經係行明線,唔使行管。)
可能因為我部電腦就係門口,個師傅居然同我講,話唔包拉去邊,拉到入屋就係咁多………

佢一條友搞,都搞咗幾粒鐘。

其實我咁講,只係俾你有個心理準備係要拉線嘅啫。
實際嘅情形,都真係要睇返你個大廈嘅情況。

嗰陣我裝B ...
mdws2002 發表於 2015-3-17 15:04

如果曾經用過﹐只要條舊線係通﹐大廈又無做過設備升級 (即繼續係用光纖到廈﹐cat5e入屋)﹐基本上都唔會再拉過條線。

反正cat5e 都行到 bb1000的。

不過﹐點都要睇番實際情況﹐如果之前你用緊的port 已經給其他客使用﹐或者有加過設備令到有光纖到戶﹐便有機會要重新拉光纖線入屋。

總之﹐一日師夫未上門﹐一日你都唔知是否要重新拉入屋線。

(註 : 以前去門市問﹐職員會即check電腦﹐即刻答到用cat5e入屋﹐定係光纖入屋的)

其實係睇大廈的網絡設計而定﹐BB1000 都可以係Cat5e入屋的。

如果係初期做大廈網絡﹐當時只有「光 ...
peter_chan 發表於 2015-3-17 14:53

FTTB大廈
拉線入屋係咪一定經大門既門邊?
想象唔到點入,完全無位入…

FTTB大廈
拉線入屋係咪一定經大門既門邊?
想象唔到點入,完全無位入…
citi321 發表於 2015-3-17 15:46

正常係跟電話線(喉)入屋﹐在大廈公用槽位﹐isp有位放設備﹐亦有喉位直入每一個單位﹐單位的出口便是原裝的電話制位。
光纖﹐cat5e或新拉的電話線都係用同一個位入屋。