[教學] (求助)TP-Link TL-WR841N無線Router 點set WPA Personal

(求助)TP-Link TL-WR841N無線Router 點set WPA Personal

1)請問如何set WPA Personal

2)若果隔鄰住宅打192.168.0.1 入唔入到小弟的Router,如果入到,我又無改登入admin,咁佢咪可以check到我Router密碼,

唔知有無師兄解答,thanks..........

(求助)TP-Link TL-WR841N無線Router 點set WPA Personal

1)請問如何set WPA Personal

2)若果隔鄰住宅打19 ...
alan948888 發表於 2015-3-17 21:37

入返router set,有一項叫wireless security

1. Wireless → Wireless Security → WPA/WPA2 - Personal(Recommended)
2. 成功連到你隻Router先會入到192.168.0.1

1. Wireless → Wireless Security → WPA/WPA2 - Personal(Recommended)
2. 成功連到你隻Router先會入到19 ...
kachungho 發表於 2015-3-17 23:27

感謝師兄回覆;
我都係打192.168.0.1入到自己只Router, 咁如果隔離屋打192.168.0.1,
照常理咪一樣入到我只Route?

感謝師兄回覆;
我都係打192.168.0.1入到自己只Router, 咁如果隔離屋打192.168.0.1,
照常理咪一樣入到我 ...
alan948888 發表於 2015-3-17 23:46

你入到Setup Page係因為你部機連左線去Router(插線或無線)
其他人連唔到你隻Router嘅話,自然都唔會入到你Router個Setup Page

你入到Setup Page係因為你部機連左線去Router(插線或無線)
其他人連唔到你隻Router嘅話,自然都唔會入到 ...
kachungho 發表於 2015-3-17 23:54

咁如果其他人連到我隻Router嘅話, 如果入到,我又無改登入admin, 佢咪可以check到我Router密碼?

用有線連入Router…其他人入不到,安全(隔離屋是黑客除外)

用無線連入Router…必需先輸入你的wifi的密碼,隔離屋應不知你的密碼吧,安全(隔離屋是黑客或你設定的密碼太簡單除外)

用有線連入Router…其他人入不到,安全(隔離屋是黑客除外)

用無線連入Router…必需先輸入你的wifi的密碼 ...
next000 發表於 2015-3-18 03:11

感謝師兄再次回覆:-

wifi密碼一般出廠都係預設 登入>admin,  password > admin
如果隔離屋用無線連入我部Router, 我又無改到wifi密碼, 咁隔離屋咪可以輕易入到我部Router?

感謝師兄再次回覆:-

wifi密碼一般出廠都係預設 登入>admin,  password > admin
如果隔離屋用無線連入我 ...
alan948888 發表於 2015-3-18 09:05

係。所以你要SET WIFI密碼囉....

admin是登入Router的密碼,並非wifi的密碼…

如你的wifi的密碼都是admin…那一定是某的部份設定錯了…尽快改吧