家居雙ISP?

我想問下可唔可以:
6mbps PXXW
+
500mbps HKXN
兩條一齊?
即係HKXB可唔可以由switch到home node完全拉條新嘅?

只要有不同的isp cover﹐你又肯比錢﹐你裝幾多間isp服務都得。

不同的isp 都唔會共用一條線入屋的。

2(多)條線入屋後﹐你點去處理便是你自己的事。
例如用 load balance 功能的router/firewall﹐把2條線組合一齊用。

只要有不同的isp cover﹐你又肯比錢﹐你裝幾多間isp服務都得。

不同的isp 都唔會共用一條線入屋的。

2(多 ...
peter_chan 發表於 2015-3-18 11:08

我想知道load balance 功能會唔會做到1+1=2既效果?

我想知道load balance 功能會唔會做到1+1=2既效果?
eiji_toe 發表於 2015-3-18 11:47

個人意見 :   

家用﹐低階商用..... 都係專心join 一條快的線好過﹐無謂花錢在硬件投資。

另外﹐如果網絡係少設備要連線上網﹐用家唔會 feel 到太明顯的分別。

如果係我﹐放棄條 adsl 線﹐專心用條 bb500。點計都係hkbn會快一些﹐即使出海都係這樣講﹐2條線相差太遠啦。

個人意見 :   

家用﹐低階商用..... 都係專心join 一條快的線好過﹐無謂花錢在硬件投資。

另外﹐如果 ...
peter_chan 發表於 2015-3-18 12:07

謝謝回覆

不過我果度得pkkw 6M
而家靠3g/4g數據吊命

6M PCCW就cut左佢算啦....何必呢

實有人話PCCW出海快,快極咪6M...
DUP 發表於 2015-3-18 17:55

其實我係2年前已經同pkkw講左bye bye

instead of paying PXXW for 6M, you sponsor someone else with 500mb or 1G PXXW user to open a VPN server for your 500MB HKXN to use is much better la~

500mbps HKXN 出海快極都係20mbps share

500mbps HKXN 出海快極都係20mbps share
foxkit 發表於 2015-3-18 21:57

有唔少人試左其實唔只20m 啦﹐post 晒圖出來。

20m﹐唔駛放在眼內。