中學生玩 netcut

我十年前識得有隻軟件叫 netcut
記得上電腦課果時用開 netcut,
show 曬內聯網ip 出黎, 全部cut 曬佢,
搞到電腦堂都上唔到, 阿sir 仲要call 人黎搶修,
以前好百厭
大家有冇同感

其實是點CUT 的, 搶其 IP? 扮其 MAC ADDR?

其實是點CUT 的, 搶其 IP? 扮其 MAC ADDR?
t1174-3 發表於 2015-3-20 12:43

唔同時間出的版本, 方法唔一樣....應該...
十幾年前的版本利用發送 假封 黎倒塞
而家個版本就唔知, 好耐冇用

回覆 2# t1174-3
基本上有DHCP Snooping同埋MAC filtering已經可以令你講果兩個方法唔work,不過唔知果類switch幾貴,但一定係smart/managed switch以上。

我十年前識得有隻軟件叫 netcut
記得上電腦課果時用開 netcut,
show 曬內聯網ip 出黎, 全部cut 曬佢,
搞到 ...
lhl320 發表於 2015-3-20 12:17

以前win98有bug,如果未更新

可以用 hack-tool 攻擊內網ip

如果唔裝防火牆,一定 blue screen

另外 samba 都有bug,一分鐘唔駛就可以破解到密碼

以前中學讀書既時候,上電腦堂,因為電腦裝左還原卡

成日down晒d木馬/病毒返學試

再唔係就同d同學一齊打cs,個file擺左係學校ftp-server

開左共享,連碟都唔駛帶

我記得以前讀書時有同學用唔知咩command可以reboot都人地部機

我記得以前讀書時有同學用唔知咩command可以reboot都人地部機
321 發表於 2015-3-20 15:13

當年應該係win98, 有大量bug

一般學校機好少update , 求奇裝還原卡就算

所以學校電腦好多野玩

當年應該係win98, 有大量bug

一般學校機好少update , 求奇裝還原卡就算

所以學校電腦好多野玩 ...
kofz 發表於 2015-3-20 15:17

果時係行winxp

果時係行winxp
321 發表於 2015-3-20 15:18

一樣好多bug比人利用