旅遊router推介(已解決,多謝哂咁多位師兄)

求平平地旅遊router推介
有Repeater 及Wi-Fi Hotspot功能

求平平地旅遊router推介
有Repeater 及Wi-Fi Hotspot功能
lam5799 發表於 2015-3-21 02:01

Asus WL-330NUL

Asus WL-330NUL
fakeman 發表於 2015-3-21 02:07

唔該師兄先
但我要有埋Repeater

推推推

TPLINK WR702N

如果唔嫌大小小,五十幾人仔,
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=m5vi49m5cb5
呢個齊哂你想要嘅功能,重有個USB接口俾其他設備充電,我有一隻24小時長開用咗兩年幾都無事,另外三隻TP-零就細隻好多,有圓有方有USB供電同直插市電,但只係旅行用都已經全部陣亡,重有一只華記330,最細隻,但功能有限,而且有時有D奇難雜症,用起黎無咁就手,重有只eagle tec Nano都好細隻,但spec有D out,依家都無用到,我通常帶嘅係eagletec 4020,更加細隻,但要佔用USB供電,同距離有限,不過一般酒店房都無大問題,但我依家用得最多係Mac嘅TB轉lan頭,然後由Macbook分出去用,PC都可以用呢個方法,近乎零成本,但呢個方法就要帶筆記本電腦先得,而且要做repeater都唔方便。

how about airport express??

how about airport express??
alanchankw 發表於 2015-3-22 10:10

我新舊兩代都有,但真係未試過可唔可以做repeater,同埋如果用PC去setup得唔得真係好難講,因為佢要用Airport Utility setup,如果用PC setup應該點做同得唔得我真係唔清楚,再加上都幾貴,帶去旅行又易唔見,所以無推薦。

我新舊兩代都有,但真係未試過可唔可以做repeater,同埋如果用PC去setup得唔得真係好難講,因為佢要 ...
hkwtongme 發表於 2015-3-22 10:26

I though it has repeater mode... maybe it only work with airport extreme?

I though it has repeater mode... maybe it only work with airport extreme?
alanchankw 發表於 2015-3-22 12:13

我用airport express係由佢將NAS入面嘅唱片出音響同printer,配合Mac電腦或者iPad用就好方便簡單,但因為有好幾個router,所以其他功能無認真試過,而且佢好似要由airport utility去setup,唔係咁方便做經常要setup嘅處理,因為要先離線搵到佢,再連接好先可以做setup,比較花時間,airport extreme個價同體積都唔係旅行用就無謂搞啦。