[操作疑難] 想問下宜家邊D vpn協議仲可以拿來翻牆

openvpn已經唔得。

以下vpn仲得唔得?
pptp
l2tp
l2tp/ipsec
softether vpn

PPTP定open VPN唔係重點,你講嗰D全部都重用到,但大陸好多公共Wi-Fi已經blcok咗VPN 通道,但酒店就唔block得,個人手機熱點亦無block,始終好多人要用VPN唔係為翻牆,而係真係有需要駁返公司做嘢,全部都block就好唔掂。
但大部分翻牆都係用ddns,依家國內好多城市係block咗ddns服務,如果固定IP或者固定域名都重係可以用到。
我呢個回覆就係用PPTP VPN出,用嘅係酒店嘅Wi-Fi,之前係星巴克用Wi-Fi就接唔到,再用自己個手機做熱點先得。

PPTP定open VPN唔係重點,你講嗰D全部都重用到,但大陸好多公共Wi-Fi已經blcok咗VPN 通道,但酒店就唔block ...
hkwtongme 發表於 2015-3-24 18:48

咁點解D人話係vps架設openvpn,會直接被gfw封ip?
  1. GFW对于VPN的封杀无时无刻不在进行,最典型的就是GFW早已可以准确识别OpenVPN,原理是利用协议在握手阶段的某些特征来检测,从而可以达成瞬间阻断OpenVPN连接,很有可能你连第一次连接都连不上就被检测到了。而且这还没完,你胆敢用OpenVPN的后果,就是服务器IP立马被照顾,所有不能被识别的加密流量均会被阻断。我就尝试在自己的VPS上部署了一次OpenVPN,然后连不上,接着第二天发现自己部署在VPS上的shadowsocks也连不上了。能连上的加密协议只有SSH、HTTPS(SSL)这类,无奈最终换IP,还好提供商的snapshot功能很好用,很快就搞好了。

2. 所以现在使用VPN,不能使用原生的OpenVPN。必须使用变式的OpenVPN或者其他类的VPN软件。比如说给流量做混淆,再比如使用GFW目前无法识别的VPN,比如:SoftEther VPN(见这篇文章)

3. https://cokebar.info/archives/236
複製代碼

咁點解D人話係vps架設openvpn,會直接被gfw封ip?
huangdog 發表於 2015-3-25 00:43

佢 detect 到唔等於一定要 block 你既.....

openvpn已經唔得。

以下vpn仲得唔得?
pptp
l2tp
l2tp/ipsec
softether vpn
huangdog 發表於 2015-3-24 18:39

翻到嘅,最安全應該都係softether啦。
不過暫時佢係Android同iOS都無Client,只能用佢內建嘅L2TP或OpenVPN嚟連線。
只有Windows平台先有Client可以用。

回覆 3# huangdog

我曾經試過真係會BAN
換完IP過一排又BAN過
被BAN情況下係會上唔到大陸網

回覆  huangdog

我曾經試過真係會BAN
換完IP過一排又BAN過
被BAN情況下係會上唔到大陸網 ...
537923 發表於 2015-3-25 08:32

技術上講,乜VPN都有辦法封,但實際上商業用,好多人都要用VPN連返公司個server做嘢,所以將VPN都block哂就好唔現實,起碼我北京同上海嘅同事要連去廣州查倉存呢類要求無數公司都要用,為咗商業秘密唔外洩,大多數人都會用VPN,而一般翻牆都係民用,所以GFW針對民用VPN嘅特點黎封,所以我公司套倉存軟件標配就要有條獨立固定IP嘅光纖專線同專用VPN server,可能就係怕接唔到會俾客媽叉,相信佢都想套設備平D賣多D,因為單係條光纖就千九幾人仔一個月得10M(電訊公司收),另外個server又要兩皮幾,重要個個月保養維護又幾千,斷估無幾多人會為咗翻牆咁做(我係公司需要所以無計,但橫掂都有係度,所以順手用埋睇英超西甲同NBA或者我是歌手之類),反正目前如果用自己Domain name,係重可以接到VPN嘅,但唔包GFW會再升級,將更多類型VPN連接方法封殺,依家只能見招拆招,我自己就打算再申請多條固定IP嘅商用光纖係屋企,另外升級個VPN,因為有成半時間係大陸,唔翻牆就好易同個世界脫節,如果只係偶然用吓,可能試吓D VPN租賃服務會平D,如果網絡知識夠而又有時間,可以自己搞搞,再將D經驗同大家分享吓。

有乜理由靠大陸公共Wifi上VPN 唔怪得咁多人話大陸block VPN

有乜理由靠大陸公共Wifi上VPN 唔怪得咁多人話大陸block VPN
未熟者 發表於 2015-3-25 13:45

好多師兄都係上大陸玩一兩日,可能係骨場過夜而酒店都唔住,所以用公共Wi-Fi,特別係免費個D就好常見,但公共Wi-Fi block咗某D port等人用唔到VPN亦無法得投訴,我怕煩,所以用唔到就轉Wi-Fi 蛋或者手機,我用電信600包一年每月4G流量送router plan再加聯通70人仔/月嘅1G流量plan,到依家都重得好地地。