點解宜家啲vpn全部失效?

之前大陸仲用得,宜家唔work

有乜方法?

我依家喺酒店經VPN回覆,已經連續連接VPN差唔多五個鐘都無斷過,所以VPN其實重用到,只係ddns用唔到,所以你打ddns嘅域名係去唔到嘅,你要直接打ip地址先去到,我係用自己俾錢申請嘅固定域名,幾年間乜敏感時期都仍然無問題。

我依家喺酒店經VPN回覆,已經連續連接VPN差唔多五個鐘都無斷過,所以VPN其實重用到,只係ddns用唔到,所以 ...
hkwtongme 發表於 2015-3-24 23:10

我唔用ddns,而係直接入ip地址都唔得

但我用asuscomm.com ddns都唔得

你用什麼ddns?

你用什麼ddns? ...
windows88 發表於 2015-3-24 23:15

華碩ddns已封
no-ip無事
不過我都係自己申請粒domain黎做vpn 行sstp

你用什麼ddns? ...
windows88 發表於 2015-3-24 23:15

其實ddns經常會update個table,GFW防火牆會有呢個table嘅記錄,你要停用咗華記個ddns一段時間,先可以用IP地址連到,我係另外申請個域名,再搵間ddns服務公司俾錢佢代為update dns嘅域名地址,同用ddns update係有分別嘅,dns都block就無法用互聯網,所以暫時重係無問題。

目前據其他師兄回報,noip同iptime 嘅ddns重用到,你不妨試試。

華碩ddns已封
no-ip無事
不過我都係自己申請粒domain黎做vpn 行sstp
SoCold 發表於 2015-3-24 23:17

好多地方都已經用唔到 no-ip....

iptime 嘅ddns重用到>>free??

其實ddns經常會update個table,GFW防火牆會有呢個table嘅記錄,你要停用咗華記個ddns一段時間,先可 ...
hkwtongme 發表於 2015-3-24 23:47

要停幾耐?

要停幾耐?
windows88 發表於 2015-3-25 02:32

真係唔知,通常有咁嘅情況都會換IP。
我依家都係經酒店Wi-Fi接VPN回嘅,已經十幾個鐘連住無斷,我用華記router,原裝firmware,原生PPTP VPN server,只係改用自己域名,呢幾年一直都好地地,但另外二個後備VPN用華記自家ddns同dyndns嘅都已經陣亡,但係香港,日本,美國同歐洲又重可以用到。
係國內或國外,我好多時唔係為翻牆都會接VPN,因為好多時經VPN後反應會快好多。

回覆 3# windows88

VPN可以睇protocol自動block的,唔一定係睇IP。