[操作疑難] 請教 小弟第一次申請安裝 Netvigator 需要留意乜?

本人第一次申辦 Netvigator,下個禮拜師傅要來安裝。300M + 電話 + NowTV。
目前使用 i-cable,線/Modem 就係廳度,同有線電視 set top box 擺一齊,仲有一個 modem 接電話,好亂。
所以今次試下 Netvigator,可唔可以 Now TV 解碼器放廳度(NowTV 解碼器係CAT纜線嗎?可唔可以以後用條纜線接 router 唔接NowTV?),網路線接到中間房?電話會有另一個盒子嗎?我住五年樓齡大樓,應該唔會有明線咁煩吧?

小弟冇經驗還請各位 ching 分享下經驗/知識。多謝。

本人第一次申辦 Netvigator,下個禮拜師傅要來安裝。300M + 電話 + NowTV。
目前使用 i-cable,線/Modem 就 ...
bobee 發表於 2015-3-25 01:27

Fiber & Cat5e由暗喉入屋, 如果冇塞喉。塞喉師傅會建議走明線,  
仲有你想放Netvigator 光纖機 & Now TV 機頂盒 嘅位置, 要在 開始拉線工程前 同 PCCW師傅夾好。
Now TV 經 Lan cable 直接駁住Netvigator 光纖機, 不能經 your own router 再駁 now tv。
電話線用 cat5e 入面板再駁電話機。師傅會幫你做好, 不用擔心。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

不要用PXXW  的  有  室内WIFI  的 ROUTER, 它拿不到 PUBLIC IP  !  好多。C-HING  投诉過!  

我是的ROUTER  是 PCCW  MODEM +  WIFI   这种 !  有很多師兄贪心, 奶野 !  

不要用PXXW  的  有  室内WIFI  的 ROUTER, 它拿不到 PUBLIC IP !  好多。C-HING  投诉過!   ...
hk1960 發表於 2015-3-25 14:16

唔知道就唔好亂教人, 果隻唔係拎唔到public, 而係作為router存在
public terminate 係隻router modem到
而係到投訴果D十個九個都係連Portforward都唔識搞就作文投訴既人
加上一班亂up唔抹咀既人出黎既結果

BTW, 樓主如果唔係玩IT野, 純作為home user
想運自家router都慳返既用埋佢wifi plan都冇問題
如果會自己set下router 起下server 咪試下要求佢比純modem 唔要router

唔知道就唔好亂教人, 果隻唔係拎唔到public, 而係作為router存在
public terminate 係隻router modem到
而 ...

BTW, 樓主如果唔係玩IT野, 純作為home user
想運自家router都慳返既用埋佢wifi plan都冇問題
如果會自己set下router 起下server 咪試下要求佢比純modem 唔要router

shingzhk 發表於 2015-3-25 14:32

pccw 的wifi router實在太強﹐所以我要為你補充多少少﹐「只係純粹上網睇下野﹐唔會攪ftp/server........ ﹐係唔在乎wifi訊號強弱(即係屋企少牆)及wifi的連線速度的話﹐都可以用pccw的家局wifi。

但係屋企牆多間隔多﹐wifi有些少要求﹐都係叫pccw師夫幫手廢wifi功能﹐用自己的router啦。

多謝各位指教。所以師傅會俾一個 WI-FI router 咩?我以為要每個月加多 13 蚊先有。我地自己有 router 。所以PCCW會俾我 modem,光纖機就是 modem 吧?

now 唔要,如果睇波跟 plan 冇架

via HKEPC Reader for Android

安裝費680,其它公司好似都免安裝費。我可以請師傅多幫我拉條線去最裡面間房嗎?