請教文 交換機的使用

想裝 1G 上網 又唔想花幾百蚊去買隻 1000M的路由器

如果咁用呢隻交換機(1000M)  是不是就咁插  寬頻線入其中一個位

電腦本身是有 1000M的 Lan  用Lan線接入呢部野 用到 1000M
另外用一線連接路由 (主要是放 Wi Fi )

交換機是否係咁用?

真係搞唔通 路由器 集線器 交換機呢三樣野
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想裝 1G 上網 又唔想花幾百蚊去買隻 1000M的路由器

如果咁用呢隻交換機(1000M)  是不是就咁插  寬頻線入其 ...
ywringo 發表於 2015-3-25 19:45

交換器 同 集線器 基本上係差唔多同一樣野...
路由器係有路由功能 可以自己做一個LAN  
你路由器後面有4個LAN..其中一個LAN插 一個8個PORT既交換器  
咁個路由器就變多左8個PORT  
但都係路由器入面同一個SUBNET

既然你自己都有router, 感點解唔直接用? 反正都冇咩service用得著1G
呢3隻野冇人用中文叫, 用英文講就係 Router, Hubs, Switch
其中用法上Switch = Hubs, 基本都係用黎當拖板分插用, 但冇乜計算能力(以家用黎講)
但Hubs已滅亡, 可以無視
router就用黎拎IP再轉換做多組sub ip 分比其他機

你用switch插落ISP條1G線, 其實即係問ISP拎左2條1G感解
如果你可以直接插switch向ISP拎多粒ip, 感呢個世界仲要router黎做咩?
當然唔排除世上有ISP唔限dhcp 派既ip數目(PXXW某D地區user好似可以拎2粒)
switch既用法係插落去你own ip既device到增port比其他機, 即係插落你自己router到

交換器 同 集線器 基本上係差唔多同一樣野...
路由器係有路由功能 可以自己做一個LAN  
你路由器後 ...
剋星 發表於 2015-3-25 19:51

唔明呢  

我只想知 咁樣出番黎是否 1000M 和是否能上到網?

路由器係做路由野,根據IP forward packet去唔同subnet。
集線器(hub)就好似一個splitter咁用黎分線,
交換機(switch)可以跟據唔同原則forward packet,例如VLAN、mac address、IP等。

如果你果部係hub,接法正確。
如果係switch,就要睇裏面的setup。

路由器係做路由野,根據IP forward packet去唔同subnet。
交換 ...
evantkh 發表於 2015-3-25 19:57

點會正確, 家用switch全部當un-managed
佢switch插ISP條線分2個比PC + wifi AP

回覆 3# shingzhk

加switch唔會變2G的,因為個switch同ISP個modem之間個port speed仍然係1G。仍然係1條1G。

交換 ...
evantkh 發表於 2015-3-25 19:57

因為隻 路由最大是 100M 咁1000M 入 出黎得番 100M

買個集線器(1000M) 就可解決是嗎
變成一個直接插電腦
另一個接路由 (放 WiFi 1000M 唔1000M輸入無所謂)

回覆 8# ywringo

最好用switch(unmanaged果啲就OK,例如desktop switch)。但要注意ISP未必會派兩個IP。

回覆  shingzhk

加switch唔會變2G的,因為個switch同ISP個modem之間個port speed仍然係1G。仍然係1 ...
evantkh 發表於 2015-3-25 20:06

個uplink port個physical 限制係1G
但logical上同要2條 1G profile冇分別