[操作疑難] 兩隻router做 l2tp/ipsec 翻牆穩唔穩定?會唔會給gfw block?

買2只router翻牆,都係netcore nr235w,淘寶賣127~128元公價,目前來講最平既企業路由,凡系企業路由都會有ipsec。打算買一個放係香港屋企做l2tp/ipsec server,另一個放係大陸做client,等大陸個屋企​​無論電腦手機都自動翻牆。你地覺得點?甘樣做穩唔穩定?會唔會有一日給gfw block左?我唔想曬錢,上來問左先。

同埋我想問埋gfw系唔係已經有破解l2tp/ipsec 個加密?截取同分析到入面既內容?好驚驚!

附netcore其實有出口,不過牌子唔叫netcore,叫netis。

我點解唔買router改openwrt/ddwrt。因為我覺得非原廠firmware穩定性沒保證,同埋我驚麻煩,唔想搞甘多野。覺得使多10零蚊買穩定好值得。

買2只router翻牆,都係netcore nr235w,目前來講最平既企業路由,凡系企業路由都會有ipsec。打算買一個放係 ...
huangdog 發表於 2015-3-26 12:11

我相信你要買個水晶球番黎先
然後睇下將來 GFW 發展成點
敏感時期,低階 VPN 唔多唔少都一定有影響

想好D 既咪用 SSLVPN, fortigate 和 draytek  相對黎講已經較平

買2只router翻牆,都係netcore nr235w,目前來講最平既企業路由,凡系企業路由都會有ipsec。打算買一個放係 ...
huangdog 發表於 2015-3-26 12:11

春節期間,係大陸表弟屋企屋企試過裝Softether VPN Server,但係搞極都出唔到街。
所以,我都唔知大陸嘅家居寬頻係咪有Block呢樣嘢?

師兄之前有冇試過係大陸起VPN Server用到?

Any VPN would involve encryption and decryption, so it'll take CPU power and affecting the speed of transfer. So for a router with 1xx, how much transfer rate would you expect?

春節期間,係大陸表弟屋企屋企試過裝Softether VPN Server,但係搞極都出唔到街。
所以,我都唔知大陸嘅 ...
mdws2002 發表於 2015-3-26 12:16

我沒試過自己起vpnserver返大陸用,我之前返大陸電腦用楓葉香蕉(作者被捉,已停止更新);手機用fqrouter(現亦停止更新),尋路,supervpn。前2個停止更新既都好好用,又快。

Any VPN would involve encryption and decryption, so it'll take CPU power and affecting the speed of  ...
ronstudio 發表於 2015-3-26 12:21

但佢叫得做企業路由,又有ipsec,企業講求加密,呢方面應該唔會馬虎掛?最多就拖唔到好多電腦遮。

我相信你要買個水晶球番黎先
然後睇下將來 GFW 發展成點
敏感時期,低階 VPN 唔多唔少都一定有影響

想 ...
Comeon 發表於 2015-3-26 12:15

好多企業都用ipsec,應該唔算低階掛?

好多企業都用ipsec,應該唔算低階掛?
huangdog 發表於 2015-3-26 12:26

真係  enterprise 既公司唔會剩係用 ipsec,會連埋其他 tunnel 一齊用

http://item.jd.com/514844.html
A router 1xx branded as "Enterprise", you believe?

I were using AC-56U before and recently exchanged with AC-87U, the VPN speed has increased nearly 33% due to the improvement of CPU processing power.

VPN takes processing power. I wonder if that router can even handle BT.

真係  enterprise 既公司唔會剩係用 ipsec,會連埋其他 tunnel 一齊用
Comeon 發表於 2015-3-26 12:31

甘佢地會點用,可唔可以給我一些例子,thx!