[操作疑難] 網上行500m光纖不能用盡?圖

asus b85 pro gamer
intel i217v gigabit lan

現有配置

師夫上門測速只有2xxmb,說要買另一張內置的用,原有的不支援,最多行到300mb

測試結果如下

但主機板上說明intel gigabit lan 應該是能支援

如果是我主機板問題,請問有什麼內置網卡能食盡500mb?

WINDOWS 7問題,SAFT MODE能測出正常速度

解決方法
給後人作參考,THX ALL CHING

剛關閉了cFOsSpeed後速度回復正常,但如何開啟了但又不影響速度?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

現有配置

師夫上門測速只有2xxmb,說要買另一張內置的 ...
freedomwing0216 發表於 2015-3-26 12:45

我覺得純粹係師傳水你囉………

我自己屋企兩部機,都係華碩板,都係同一粒LAN Chip,一部可以行到500MB,一部就永世都係唔過300MB。
我自己都唔知點解………

what is your router and lan cable ?
normally 來講4XX max

多數比唔足網速嫁啦,有咩問題
我bb1000都係得7xx
sorryman 發表於 2015-3-26 15:23

認同...如果駁埋Router 仲低D添...
不過好想知.....今時今日有邊間賣緊幾MB就會哂咁多MB你...
如果係有又點? haha....

試過換lan線未?

*PCC 500m光纖 舊線行90幾,換過新線行到470幾*

認同...如果駁埋Router 仲低D添...
不過好想知.....今時今日有邊間賣緊幾MB就會哂咁多MB你...
如果係有 ...
達也仁 發表於 2015-3-26 15:34

上個月我去裝香港寬頻個陣個師傅話咩政府有個條例定點樣,測試個網速達唔到聲稱個網速既8成就可以回水定叫人來整之類,Router呢個冇得講吖,但係最低限度單機駁出街都達唔到速度就真係有問題

唔好話你1000mb比唔足...我唐樓用8mb pccw,我 speed test先得 6mb..

用緊PCC 1G
關唔關個網事?
用開呢個網 ,唔知同其他有冇分別
http://myspeedmeter.net/index.html
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

現有配置

師夫上門測速只有2xxmb,說要買另一張內置的 ...
freedomwing0216 發表於 2015-3-26 12:45

我用pci lan 咭,直插下載有479mb

如果經router ,下載都有475mb

我只係用cat5e cable, 因為條線短過15mb

防毒軟件會影響下載速度,  我用nod 32, 下載只有320mb 左右,要把某一d setting 關閉,先可以去返475mb