光纖果部上網機係唔係好食電

睇過舊POST有D人話會
sorryman 發表於 2015-3-28 16:45

用幾多電先為之食電?

用幾多電先為之食電?
AC360 發表於 2015-3-28 21:17

標準係12W, 高過叫食電, 低過叫慳電

PXXW提供既火牛係12V 1A, 不過冇可能係full load狀態除非佢地公司好得閒
理想值當70% loading, ~8W, 約120小時1蚊電費
感樣叫唔叫食電就見人見智啦

12w呢個標準點黎架?

PXXW提供既火牛係12V 1A, 不過冇可能係full load狀態除非佢地公司好得閒
理想值當70% loading, ~8W, 約120 ...
shingzhk 發表於 2015-3-28 21:31

即係一年電費可交1個月的月費

原來﹐我上網係一年交13個月的月費。早知企硬唔用網上行﹐轉用 hkbn 啦(cat-5e入屋)。

理想值當70% loading, ~8W, 約120 ...
shingzhk 發表於 2015-3-28 21:31

未計efficiency喎
當隻牛70% efficiency, 8W output的話就11.4W input

咁都要計較  

我睇唔上網連月費都唔洗交啦

咁米總好

未計efficiency喎
當隻牛70% efficiency, 8W output的話就11.4W input
KinChungE 發表於 2015-3-30 14:53

電子牛都咁低efficiency就應該掉咗佢。

原來﹐我上網係一年交13個月的月費。早知企硬唔用網上行﹐轉用 hkbn 啦(cat-5e入屋)。
peter_chan 發表於 2015-3-30 02:49 PM

24*365/120=73
73=半個月月費咋?定係咩plan 有咁平?

不過比我揀都要CAT5入屋
最怕多隻機多隻野壞
電費其次