有冇方法大幅增加wifi接收距離

想用屋企附近電話亭wif
sorryman 發表於 2015-4-1 11:20 AM

你要郁到電話亭個ap先有方法

你要郁到電話亭個ap先有方法
lwc2006_vincent 發表於 2015-4-1 11:31

你可以係電話亭同你要收wifi嘅地方之間, 加好多個repeater, 加到你收到, 不過你可以空中加到個repeater先算啦. 大佬阿, 電話亭速度慢到都無20M, 你唔係100M嘅plan都買唔到掛

每個 repeater 會令速度減半喎,唔係咩?
knockhead 發表於 2015-4-1 11:35

我唔知我個concept有無錯, repeater速度減半因為要一邊同ap聯絡, 另一邊同client聯絡, 但係wifi有max speed, 所以就會減半, 當300mbps係max, 因為ap<-->repeater-a(150mbps), repeater-a<-->repeater-b(150mbps), repeater-b<-->client(150mbps)所以一用repeater速度減半, 但係唔會因為多repeater而速度每隻減半.(但ping會高左, 而且每隻repeater之間可能會有少少lost, 就會減少少)

姐係會受制電話亭個wifi 強度?
sorryman 發表於 2015-4-1 11:44 AM

yes
因為佢要send野比你嘅device
佢signal not strong enough
你個device signal點strong點send野比佢都無用

一個月前試了改成 ubnt 的 54M router (號稱可收 3000 米) 來收 pccw wifi (一個月 plan $48),窗口好側望見到電話亭,直線距離約 300 米,background noise 約 -90dB,訊號約 -75dB,勉強叫用到,速度約 1Mbps - 5Mbps,但唔知點解 run OFCA / SPEEDTEST.NET 的測試會失敗,只能以 upload / download 來睇速度,條線久不久會斷(一個鐘頭斷 2/3 次),可能因為空間所限對得唔係太正,所以應該有少少改善空間。

成個測試用左百零蚊。

我唔係真係想用電話亭個wifi
   我想收下附近D WIFI ,睇下有咩wifi
   有冇接收器收到果個距離 ...
sorryman 發表於 2015-4-1 11:43

完全唔明你想點,你要scan遠距離嘅Wifi有咩用,你想偷Wifi?