[測試] 華碩 AC87U 隔半條街都有

話說今day放假下晝落街食個T,就去後面街街邊檔,一叫完嘢食就梗係check 吓facebook咁啦,
唔望好地地,一睇,仲收緊屋企個2.4G wifi
我住11樓,大排檔就半個block遠,雖然中間冇大廈隔住,但係都唔使咁大力啩
諗諗下都係較返細個輸出,唔係射咁遠可能比多啲人掃到破我password偷用都唔定

題外話,經過今日三次Hang機不斷測試之下
可能搵到問題所在,看前文:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2

三次hang機都係用緊手機2.4G上網,同時用電腦經Samba upload緊file去AC87個USB3.0隻hard disk度
最後一次Reboot之後再用5G上網,又再繼續upload,up左20Gb乜事都無

唔係話唔知USB3.0會干擾2.4G wifi,不過正常都唔應該會hang機hang到要手動reboot㗎

各位用緊AC87u朋友可唔可以幫幫手一樣咁試試
因為我買左冇幾日,想瞭解係硬件有問題定設計上死症
唔該哂

話說今day放假下晝落街食個T,就去後面街街邊檔,一叫完嘢食就梗係check 吓facebook咁啦,
唔望好地地,一 ...
keithlam2577 發表於 2015-4-1 19:05

我2.4ghz 10% , 5ghz 5% output ja , still 收爆

雖然我未用過AC87U,
但係設計antenna 方面,
線路設計, 周邊功能等的確會互相影響
特別係dual band router,
而且5G 呢幾年先叫開始成熟, 同2.4G 比當然差緊D
(特別係穩定/距離方面)

我2.4ghz 10% , 5ghz 5% output ja , still 收爆
benny8888 發表於 2015-4-1 19:49

開山咁細一入廁所咪cut線

雖然我未用過AC87U,
但係設計antenna 方面,
線路設計, 周邊功能等的確會互相影響
特別係dual ba ...
wgpoon 發表於 2015-4-1 20:01

係囉,所以好想其他用家都試試
咁大家有個知字,或者有咩方法解決

開山咁細一入廁所咪cut線
keithlam2577 發表於 2015-4-1 20:18

我都以為會 但你試下先la

我都以為會 但你試下先la
benny8888 發表於 2015-4-1 22:37

減到10%,電梯口仲收到,木門鐵閘加成廿尺遠
可能關beamforming事

減到10%,電梯口仲收到,木門鐵閘加成廿尺遠
可能關beamforming事
keithlam2577 發表於 2015-4-2 03:36

都話好堅秋架la haha , 我試過1% 都系收小一格ja eee beamforming ?? 又有可能wor but didnt test it out yet haha

咁恐怖,CHING住邊區?