回覆 10# alanlun890

如果做得唔好Wave 乜都無用
我係要穩定。我唔想過2,3日要走去reset 部router。
我同意樓上所講,從一個消費角度去睇,我買部高grade 既產品,我認為唔應該等佢去做完debug, 係應該佢debug 完先拎出黎賣。
可能有D問題係upgrade firmware 都未必解決到的,佢為咗要time to market, 可能係佢未有完成測試前就已推出去賣。如果佢一出就問題多多,我好難相信佢會將所有問題解決。

回覆 1# kic883

C兄我上星期都買左0隻R7000,WIFI 收得都幾遠,之前用開DGL-4500 6年,我仲測試緊隻R7000,我一直PING住ROUTER IP/ yahoo.com 開SPEEDTEST.net TEST緊時,我發現會出現幾下TIMEOUT(2.4G ,5G, 2.4G+5G),無論遠離或最近ROUTER,同時開好多UTUBE都會

PCCW 300M
隔牆

ROUTER 隔離

C兄也可以代試一下嗎? 有R7000的C兄有會咁嗎?
另外我行LAN 去開幾個youtube 或(睇一般網頁)時ping router 個 time 會由<1ms 變成=2,3ms 最大有9ms, 如果係ping yahoo 會咁我唔會理,但PING ROUTER 我之前用DGL-4500 最大都係=1ms ,如果真係我隻野有問題,就真係要去換.........
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 12# charlescps

我之前都係用開R7000發覺個5G好有問題, 用macbook pro連會行802.11a (e度有幾多c兄知道係咩?我都係上網check先知), 用電話連上唔到網咁. 之後換左R7500就正常番哂, 同埋R7500話哂都係wave2產品, 點解樓主唔買R7500?又平D又快D (如果有client support既話)

回覆  charlescps

樓主想要超強距離WIFI FOR 家用

我之前都係用開R7000發覺個5G好有問題, 用macbook pro連會行802.11a (e度有幾多c兄知道 ...
HeyMen 發表於 2015-4-10 18:12

我試佢個WIFI 又唔算有問題,收得仲幾好幾遠,基本上,上網打機PS4冇斷過,係功能太少同資訊太少,CONNECTION TIME 都冇得睇 ,同我發現PING 個ROUTER 會TIMEOUT (LAN線一樣有影響,當我同時開SPEEDTEST , MYSPEEDMETER, YOUTUBE)

C兄可以幫我用R7500試下嗎(PING 住ROUTER 同YAHOO 做SPEEDTEST),因為明天第7日了,遲左就冇得換

R7000 好似FIREWARE 1.03 之後好隱,我是1.04

試左, 唔會斷的

我反覆試左好耐,係唔關R7000 事,係PCCW 問題,當你一LOAD大,佢就會咁,唔通就係PCCW既限速所致?
R7000 speedtest 可以同我去到DL28X UP29XM WFI 算收得,都算係咁,係個FIRMWARE 傻D,基本野冇..connection time,但有VLAN 真搞笑

另外我隻DGL-4500 壞火牛.去左壹壹 配$80,隻野用左6年,D PORT 位金屬好似新既一樣(我住個度好潮濕),用料真係好,又唔熱,DIR系我唔知,現在只好留做SPARE)

回覆 15# HeyMen

謝謝C兄,你都係PCCW 300MB?

如果行SPEEDTEST + MYSPEEDMETER + YOUTUBE 同時哩?

回覆 17# charlescps

我用pccw 1000mb, 一陣得閒會試, 但你話唔關router事冇理由ping router都timeout ga??

回覆 18# HeyMen

但我都係要試真D,雖然我直接MODEM PING GATEWAY 都會,但有咩可能PING 自己ROUTER 都會

之前睇過R7500 個DYNAMIC QOS 測試係做得好好,DGL其實都係DYNAMIC QOS 但做得唔好,R7500 溫度如何?

回覆 19# charlescps

唔關led燈有D温暖, 關左一D都唔熱, 但開左QOS個速度會慢好多