[操作疑難] 求光纖入屋與lan線入屋之比較

是咁的,小弟屋企pccw就嚟到期,老豆想轉去hkbn 100Mbps, 100Mbps, 只係100Mbps(因為很重要所以要說三次)因為而家小弟屋企有now tv,所以pccw係派兩個ip,而因為小弟手機5GHz嘅接受能力真係 ,所以rounter比迫要擺房

亦都因為而家用緊光纖入屋,所以而家嘅network係rounter同電腦各自駁一條線去modem到

而hkbn係可以就咁lan線入屋,所以我諗住到時可以就咁將入屋條線落去rounter,再由rounter駁去電腦,但因老豆唔相信光纖入屋同lan線入屋係100Mbps“無分別”而堅持要光纖入屋,求咁多位ching俾啲光纖入屋同lan線入屋係100Mbps“無分別“嘅證據我

可能哩個post有啲似啲小學雞唔夠人拗,跟住搵人幫拖 但係都請咁多位ching幫幫手

via HKEPC Reader for Android

PLAN :BB100+Phone.
用緊BB100 CAT5E入屋.
Router Asus RT-N16

完全唔覺有咩分別.
CAT5E仲好,
可以唔洗用裝少二部機.
上網一部,電話一部.
BB500先有分別.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用緊BB100 CAT5E入屋.
BB100+Phone.

完全唔覺有咩分別.
CAT5E仲好,
可以唔洗用裝少二部機.
上網一部,電 ...
kevin169 發表於 2015-4-9 18:58

thx ching,哩啲我都同佢講過,只係佢唔知邊度聽番嚟,以為光纖入屋好似好高級咁
BTW求更多用家報告

Cat5e上1000m都得,100m綽綽有餘啦
Cat5e比光纖屈得,要駁又唔難
Cat5e入屋少隻ont(modem),少隻香爐少隻鬼,用少d電又少d廢熱

我諗cat5e入屋唯二壞處係reponse time比光纖慢
同將來upgrade有機會要拉過線(100m唔知會唔會俾條4芯cat5e你,4芯最多行到100m only)

hkbn 依家係咪唔再限出海20mb了? 我記得以前有限制的...
估唔到依家連台灣會咁快...
但唔知會唔會過左14天.. 冷靜期過了....限20mb...

-----
依家我同時用緊....
hkbn bb1000 ftth 岩岩裝
I-CABLE 500mb ftth 上個月裝
pccw 500mb ftth 用左幾年
threebb 100mb vdsl 用左幾年

幾間加埋哂一個月月費5百多

是咁的,小弟屋企pccw就嚟到期,老豆想轉去hkbn 100Mbps, 100Mbps, 只係100Mbps(因為很重要所以要說三次) ...
losiukit1 發表於 2015-4-9 18:49

有得選緊係唔揀cat5 啦... 你老豆冇錯....錯的是你
cat5線果d switch 好耐歷史了..
最怕真係遇到port口位老化... 果port死唔哂但唔穩定....isp又唔肯幫你換port
ftth 相對新d... 較少機會遇到呢類問題....

2014年果時...
是用hkbn cat5直駁入屋...懷疑因為雷擊..比hkbn 入屋 lan 線的異常電壓...整死左我部pc router 的..intel quad port...
呢d情況全屋用哂防雷拖板都沒用....但行光纖就唔會有呢樣野發生...

有得選緊係唔揀cat5 啦... 你老豆冇錯....錯的是你
cat5線果d switch 好耐歷史了..
最怕真係 ...
kamcm 發表於 2015-4-9 19:32

有啲咁嘅嘢架咩?
搞到我都有啲怕怕添
BTW其實哩啲嘢都唔多發生?

100M要光纖黎把L,貪佢扑扑脆咩?
CAT5E去到機房咪又係用光纖出街
FTTB入屋最多咪同FTTH入屋差個1ms,細到冇分別

100M要光纖黎把L,貪佢扑扑脆咩?
CAT5E去到機房咪又係用光纖出街
FTTB入屋最多咪同FTTH入屋差個1ms,細到 ...
高登天后 發表於 2015-4-9 19:45

正常使用...光纖 冇你想像中咁易斷....

你嘅問題係:一噸鐵重D,定一噸羽毛重D?