有沒巴打鐘意同鄰居合租網線?

宜家閑閑地都有100m上網,有時真係用唔盡,同鄰居合租就能用盡了,又省錢。

via HKEPC Reader for Android

而加上網咁平 無咩必要合租
你話係大陸 又或姐村屋就話

回覆 1# huangdog

你用唔盡 100M Broadband 就等於其他人用唔盡 100M Broadband?
Router, switch 放係邊戶? 電費點計? 申請戶與用戶連接時點做? 經過大廈公共地方是否需要大廈業主立案法團/ 物業管理公司批准?
作為申請戶, 如有用戶用 network 作非法的事點解決?
作為用戶, 如申請戶/ 其他用戶勁用 bandwidth 令 network traffic jam 咁點解決?

每月 $1xx je ... 都係自己 apply 一條 Brandband la

如果鄰居係單身靚女住客, 相信好多人都會願意

如果鄰居係單身靚女住客, 相信好多人都會願意
S-Machine 發表於 2015-4-10 16:58

同靚女用同一個內網,萬一沒做好encryption 埋會。。

有人發緊夢!

share 同一個 IP,如果隔離屋用嚟做犯法野就仆街了...

宜家你連鄰居姓名都唔知,邊有可能合租

share 同一個 IP,如果隔離屋用嚟做犯法野就仆街了...
BenKewell 發表於 2015-4-10 17:39

呢個唔使擔心,警察上到來鄰居走唔甩,住咁近。所以鄰居做犯法嘢我唔驚。
你話share VPN咁鬼遠就話。不過即使人地用我既ip做犯法嘢,係我部電腦搵唔到相關文件,都唔可以話係我自己做。