[操作疑難] 一用SKYPE就令我斷線,關頻寬ROUTER事??

想問一個問題, 有時我用SKYPE 加LOL 時會斷線, 但我SKYPE 一收線就唔會斷

有時情況仲嚴重到一打SKYPE就斷. 但有時開曬線上睇片,LOL 加SKYPE 都唔會斷.

另外我係用WIFI上網, 而且仲係好多年前54MBPS 個款ROUTER, 而網路商係HKXN既 BB100M

但我插LAN線上網同 WIFI 上網, 試過開曬LOL, SKYPE, 上網個D...
之後KEEP住睇"工作管理員" 兩個最大都係去到11MBPS, 而2 樣都無斷

想問問係唔係頻寬唔夠大會引致斷線問題?
咁以上斷線既問題係關咩事?
1.係程式撞左?
2.係頻寬同ROUTER 過慢問題
3. 係網路WIFI卡 (WLAN) 問題
4.其他問題

希望可以解答一下我既問題. 謝謝~

1/4
係咪選擇題

1/4
係咪選擇題
1919 發表於 2015-4-10 23:10

唔好意思,可能真係有D排板難睇, 但我比呢個問題煩左好耐.....
好想知係咩原因

回覆 1# okokkam

你部電腦係乜嘢spec?
你而家隻router係乜?
銀包或者銀行戶口有無錢?

唔駛審,肯定係Router問題啦
當年BB100出嗰陣,唔少「100M」Router都係有心無力
輕則食唔盡速度,重則hang機
你直接講有幾多budget好過啦

由最平方法試起, 續樣試.
再插吓d線、restart 吓d野、重裝 or update 吓d software.
唔得先諗買lan 線, card. router 最貴最後先諗.
小弟不才, 只識d亞媽係女人既野.
希望有其他師兄幫到手.

由最平方法試起, 續樣試.
再插吓d線、restart 吓d野、重裝 or update 吓d software.
唔得先諗買lan 線, car ...
hellfire 發表於 2015-4-12 01:12

搵錢好辛苦一分一毫都要慳,我BUY你...

唔駛審,肯定係Router問題啦
當年BB100出嗰陣,唔少「100M」Router都係有心無力
輕則食唔盡速度,重則hang ...
kachungho 發表於 2015-4-11 01:35

其實隻ROUTER 都用左好多年, 要換都係時侯, 我問過好多都話3天線好過2天線,
但又要睇3DBI, 5DBI...我家住公屋400呎, 有必要用3天線?   
BUDGET 就平既最好.  300內會唔會太低?
TP LINK 有隻$168 雙天線5DBI 好平http://www.tp-link.tw/products/d ... amp;model=TL-WR841N
但問D 電腦鋪 400呎 有4樣連WIFI野以上就3天線好D...
所以想問下大家有咩好介紹~

其實隻ROUTER 都用左好多年, 要換都係時侯, 我問過好多都話3天線好過2天線,
但又要睇3DBI, 5DBI... ...
okokkam 發表於 2015-4-15 17:48

其實你有client係3天綫就有用,無就無分別
今時今日,我覺得support 5G更加重要,而WR841N係唔support嘅

回覆 8# okokkam

One suggestion.
http://www.price.com.hk/search.php?g=&q=a2004ns