點解平價企業路由沒乜人留意,偏要留意D貴架家用路由?

點解企業路由沒乜人留意,偏要留意D貴架家用路由?企業路由又叫"上網行為管理器",有wifi既又叫 "無線上網行為管理器"。

D人仲咁貴買返來轉ddwrt  openwrt,曬左原廠個穩定firmware,你話低階路由想要多D功能就話flash。

ddwrt openwrt就係想低階家用路由都有企業路由既功能。買咁貴來flash d   o,點解唔直接買企業路由?省錢省時間又穩定。

我覺得點先可以將d  o價值發揮最大?就係買一D低階家用router,越平越好,然後自己改機,加ram 加rom,再flash  d   o。

via HKEPC Reader for Android

點解企業路由沒乜人留意,偏要留意D貴架家用路由?企業路由又叫"上網行為管理器",有wifi既又叫 "無線上網 ...
huangdog 發表於 2015-4-12 13:44

師兄有咩平價企業路由器推介呢?

回覆 2# mdws2002

人地可能呢隻 sitecom wl351
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

openwrt/dd-wrt裝不同software,但企業級路都係受firmware功能限制,其實好睇用黎做甚麼。

回覆  mdws2002

人地可能呢隻 sitecom wl351
kelvinwong0429 發表於 2015-4-12 14:30

牌子真係唔識。
同埋呢隻又咩特別呢?
網上搵到嘅資料好似都唔係太多。

回覆 4# evantkh

AGREE SO, 我部dsr-1000n想flash dd-wrt都唔得
個firmware又易炒,(好彩lifetime warrenty)
成日得閑又reboot
ddns得dyndns同埋唔識自己update

點解企業路由沒乜人留意,偏要留意D貴架家用路由?企業路由又叫"上網行為管理器",有wifi既又叫 "無線上網 ...
huangdog 發表於 2015-4-12 13:44

認真講,原廠 firmware 唔一定最穩定最好。之唔知史前既 Linksys 54G 同 Buffalo G54 行原廠 firmware 會經常痴線?一行 BT 斷線係必然既事,但呢個唔係 router hardware limitation,而係 firmware 寫得唔好。轉咗 DDWRT 後,果隻有成十年歷史既 Linksys 54G 仲係我老豆屋企服役緊,而我仲有兩隻仍然用得既 Buffalo G54 係屋企櫃桶底......

回覆 2# mdws2002

我都想知,soho grade 既企業firewall 求求其其都講緊五六千

雖然,企業級雖然真係好穩定,但呢度既user 唔係要呢堆野

回覆 4# evantkh

你有幾可見ios,junos ,checkpoint 炒?

企業級數既野乜都係用錢搭出來的,唔穩定唔代表隻野唔得,只係代表付鈔不夠

回覆 9# 凌天羽v

冇提穩定性,只有提用途。可能有人用router做web server的,但好可能企業級路由器做唔到。