唐樓寬頻故障變光纖 將會是什麼命運?

舊式私樓7層高 似唐樓(但有lift)
交緊298-30=$268 PCCW 6M寬頻plan
我估佢都係當我唐樓 因為按298咁計我
哩橦樓只得PCCW覆蓋到 上網查過同一條街隔離左右&對面的大廈 大概得一半有HKBN覆蓋

上年個寬頻壞到整無可整 最終師傅宣告我地大廈寬頻死亡
之後PCCW焗住要免費幫我拉光纖入屋(心理上好似見到有一絲曙光) 行100M繼續跟約交$268

但今年6月中個約就要到期 想知PCCW到時會點對待我? 有冇ching有類似經驗?
我會唔會有運行? 定又收我$2XX/3XX/up咁壓榨我?
或者有冇辦法轉到HKBN? 因為我見HKBN就算私樓都抵好多
如果我注定要俾PCCW劏 咁我要諗定其他方案
有冇ching有更好的提意?

舊式私樓7層高 似唐樓(但有lift)
交緊298-30=$268 PCCW 6M寬頻plan
我估佢都係當我唐樓 因為按298咁計我:sh ...
ltguaiguai 發表於 2015-4-14 18:55

村屋經驗,只要拉到光纖就當私樓計,相信你反而有減價空間。依家係$208/500Mbps/30個月

上年個寬頻壞到整無可整 最終師傅宣告我地大廈寬頻死亡
ltguaiguai 發表於 2015-4-14 18:55

反而想知點解會宣告死亡

反而想知點解會宣告死亡
minki 發表於 2015-4-14 19:46

應該係銅線主幹老化到6M都頂唔順,要拉就拉光纖。

村屋就話要全埋地好高成本,但唐樓基本上一定有喉入同有線到,成本有限。

點樣可以..銅線老化?
我都想change 光纖

我住果度有HKBN 佢續約都要收我268 100MB
仲要過期唔通知我續約自動收我298 一個月
谷鬼氣即轉HKBN

我覺得唔係 d 線,而係果 d 舊既 ADSL equipments....
大廈入線要得批准先得,好多時又話要收人錢又盛所以 ISP 咪由佢,但而家 d 野死晒唔俾拉光纖你估下業主會點

我之前住過唐樓都係咁拉咗 HKBN fiber,當時我都估唔到唐樓有得用 FTTH

村屋經驗,只要拉到光纖就當私樓計,相信你反而有減價空間。依家係$208/500Mbps/30個月 ...
Brainstomer 發表於 2015-4-14 19:42
我住果度有HKBN 佢續約都要收我268 100MB
仲要過期唔通知我續約自動收我298 一個月
谷鬼氣即轉HKBN ...
awinds 發表於 2015-4-15 00:20

係真係有得減價就好囉 不過目前距離完約仲有2個月 PCCW仲未contact我續約
如果100MB都係268續落去 咁又真係好唔抵

反而想知點解會宣告死亡
minki 發表於 2015-4-14 19:46

之前用6M好慘
每逢落雨都上唔到網 或者就黎落未落出就已經壞定先 仲準過天文台 潮濕天又會風濕
後來維修次數越來越密 最後即使天氣好轉都唔識醒 已經救唔返

之前用6M好慘
每逢落雨都上唔到網 或者就黎落未落出就已經壞定先 仲準過天文台 潮濕天又會風濕
後來維修次 ...
ltguaiguai 發表於 2015-4-15 03:40

街線入水?_?
咁VOICE有冇問題?_?
O的聲會唔會怪怪地?