求教脫離固網寛頻上網

我真係好唔想再做PCCW村屋階下囚啊!可惜我係完全新仔極外行,爬文睇咗好耐好多嘢越睇越唔明...

我估我係需要買隻 4 G wifi egg + 儲值卡 那種方案

因為我驚我唔識set wifi egg 的setting, 我睇好似係 onetouch Y855係乜都唔洗set自動搞惦,但又有人話佢唔夾CMHK卡會鎖卡!但同時現在走勢又可以要用4G 中移儲值卡...華為 E5375 又有好多版本同埋firmware呢啲嘢好Advance啊!

我大部份時間都係用來在家中給兩部PC用+用小米盒子睇hktv+ipad上吓網
我唔玩game的, 但有時工作原因要uplaod及download吓文件咁

睇到wifi egg可以在大陸、旅行時用(其實我頂多會去台灣和韓國) 又想買隻可以咁用的。

成功脫離PCCW的村屋/唐樓師兄們可以給我一些具體意見嗎? 邊隻蛋配邊張儲值卡啱呢?

+1

我都想脫離網上爬, 但我屋企用量最小10gb一日, 最怕係被限速, 限速我不如用返佢條線...

ai........

其實開張modem用的月費都得。

其實開張modem用的月費都得。
evantkh 發表於 2015-4-20 23:31

師兄,請問例如邊個 月費 Plan、速度有幾多?  Thanks !   
我住村屋。

smartone月費無限上網啦
CSL系列儲值卡6月起全部6GB FUP

回覆 4# cumlaude
SmarTone有
www.smartone.com/tc/mobile-servi ... ed-device-plans.jsp

全速plan,冇寫速度。

包tethering的手機plan轉APN去internet會有public ip,modem plan好可能都係。

回覆 5# 111023
SmarTone有public ip可以set ddns。以前one2free冇,唔知目前csl.有冇。

有師兄提過(dom 師兄),他有用過  Smartone ,Smartone 應該是  block  左  tethering  的。

回覆 8# cumlaude
全速LTE plan冇block的。

回覆  cumlaude
全速LTE plan冇block的。
evantkh 發表於 2015-4-21 00:14

弊在要 4xx 元一個月呢!  我們這些用開  PCCW  龜速寛頻的,未必追求高速,只求無 FUP ,真正無限任上網。