而家 ASUS Router 個 VPN 係大陸仲用唔用到?

而家 ASUS Router 個 VPN server fuction 係大陸仲用唔用到? 定係大陸完全 block 晒, 買黎都冇用啦?

而家 ASUS Router 個 VPN server fuction 係大陸仲用唔用到? 定係大陸完全 block 晒, 買黎都冇用啦? ...
tkkhome 發表於 2015-4-21 07:32

VPN server function重用到,用唔到嘅係華記自家個ddns,要用其他ddns服務。

PPTP 已經被共匪網警封死, 只有OPEN VPN 重用到

PPTP 已經被共匪網警封死, 只有OPEN VPN 重用到
winsel 發表於 2015-4-22 01:21

我幾乎日日都喺大陸用緊PPTP VPN,但好多公共地方例如星巴克同機場封咗PPTP通道係會用唔到,但大部分酒店同骨場重係用到PPTP。

回覆 4# hkwtongme

無可能吧? 你用佢地WIFI再行自家ASUS PPTP VPN ?
應該唔得WOR
除左聯通3G 重好似得

winsel 發表於 2015-4-22 01:21

鎖唔哂架 PPTP 我日日都有比人用 我大陸朋友 仲連到我香港 ROUTER

幾乎日日用PPTP連番香港,大部份公用wifi,中移動/聯通一樣得

pptp 一般重可以,但因為 pptp 的限制,一定要在安定,同一ip 下用. 比如在火車,搭車時會好易用唔到。

回覆  hkwtongme

無可能吧? 你用佢地WIFI再行自家ASUS PPTP VPN ?
應該唔得WOR
除左聯通3G 重好似得 ...
winsel 發表於 2015-4-22 02:07

ASUS個PPTP VPN server絕對可以用到,但有D敏感公共地方嘅Wi-Fi,比如火車站星巴克Wi-Fi就封咗PPTP通道,但商場嘅星巴克就無事,聯通同移動網絡都用到,我無用電信所以唔清楚,但新版嘅移動router就好多都用唔到PPTP或者某D VPN,所以我用返舊版嘅4G router或者其他獨立移動router。

我上星期先由深圳到珠海,全程巴士vpn 都好穩定
pptp 一般重可以,但因為 pptp 的限制,一定要在安定,同一ip 下用. 比如在火車,搭車時會好易用唔到。 ...
t1174-3 發表於 2015-4-22 04:06