[操作疑難] SMT 4G FUP router 推介

我係PKKW 8M用户, 想用四舊幾水Join SMT 4G FUP, 主要俾兩部desktop電腦使用, 想問有咩有LAN Port嘅Router推介? 淘寶太多Model, 我又唔知邊隻啱用, CHING們有咩好介紹?

如果你原本隻ROUTER 有USB 又SUPPORT 手指,可以買手指插,呢個方面會平D~

其實一講3G&4G 呢D設備,我只信華為~
而華為出既4G ROUTER ,model係B890 / E593

多謝CHING指教, 想問邊度可以Check到隻Router用到邊隻4G 手指? 我用緊TP-LINK WR1043ND.

我係PKKW 8M用户, 想用四舊幾水Join SMT 4G FUP, 主要俾兩部desktop電腦使用, 想問有咩有LAN Port嘅Router ...
sixtea 發表於 2015-4-24 22:42

$4xx   的數碼通  4G  月費  Plan  是無限的(我看其他 post 的師兄個個都是這麼說的,我自己沒有用數碼通)。

沒有  FUP  吧?

回覆 1# sixtea

另一帖,名為  “求教脫離固網寛頻上網“ ,當中有師兄列出詳細的  model number,該帖當中亦有  denc 師兄另一個 post  的 link(今年 3 月的 post) ,內有介紹各 4G 上網設備(家用),他的  post  很適合你的用途。

我住在新界鄉村,denc  師兄住在唐樓,都是  PkkW $298   龜速寛頻的苦主,並已經脫離了 PkkW  固網寛頻。我出過有關的帖,但已經是一年前的帖,資料不及  denc  師兄update  和全面。

印像中1043nd Support aircard 320U(4G手指)
但我唔肯定係原廠firmware Support定要先flash做Huntsman firmware.

你Google吓「1043nd 320U」睇睇啦!

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2175645

Tplink router刷huntsman好容易
就咁用番內置果個update功能就刷到huntsman
記得要對岩型號既固件至好刷
如果唔係變磚就大獲
http://ofmodemsandmen.com/supported.html

另外,暫時見tb賣320u最平130人仔
因為琴日手癢買多隻黎玩
而aircard l800手指都食到香港既3g,4g
最平100人仔
琴日想順手買埋
點知個tb賣家勸我唔好買
話我有320u,叫我唔使再買同樣既野
但以我知既事實係,
tb賣家一早pack好左我之前既order,
佢唔想再pack過。

Ps 以上320u,l800價錢係暗價,要問至有

多謝CHING指教, 想問邊度可以Check到隻Router用到邊隻4G 手指? 我用緊TP-LINK WR1043ND. ...
sixtea 發表於 2015-4-24 23:59

除左上面D Ching講既,1043仲可以flash DDwrt
不過1043 有V1/v2,你自已對清楚型號

回覆 1# sixtea

唔想又 flash router 又要加 4G 手指, 直接買 Huawei B593

見過黃金有行貨...
淘的話, 華為一貫作風 - 同一型號幾個版本, 問清楚邊個版本啱香港用 (SMT 1800MHz)..  

應該是  FDD 1800 和 2600 俱備才適合香港用(4G  網絡) 。